Nyheter

OPERASJON GUNGNE: Kronprins Haakon fikk mandag se de ukrainske soldatene trene på blant annet ild og bevegelse.

Kronprins Haakon besøkte ukrainske soldater

Kronprins Haakon besøkte mandag ukrainske soldater som trenes opp på Værnes i Trøndelag. 

Publisert

Kronprinsen fikk følge soldatene gjennom en rekke treningsmomenter, som å ta grop ved hjelp av stridsdrillen ild og bevegelse, håndtering av masseskade og skarpskyting.

Kaptein Rune Haarstad i Heimevernet var selv til stede under besøket og forteller at kronprinsen var svært interessert i å snakke med soldatene.

– Kronprinsen var opptatt av hvilke erfaringer de hadde med fra eget land, som kunne deles med norske soldater. Han lurte også på i hvilken grad de ukrainske soldatene syntes kurset var nyttig, forteller Haarstad til NTB.

Les også: Norge skal bruke en milliard på å trene ukrainske soldater. 

Det er Heimevernet som har ansvaret for å lede og organisere treningen på Værnes. Utdanningen har fått navnet operasjon Gungne. 

Haarstad beskriver møtet som en kjærkommen pause i en intensiv utdanningsperiode i Norge. Soldatene har lange dager med tre økter om dagen.

– Jeg tror de så på kronprinsen som en general, og en interessert fagmilitær, sier Haarstad.

For tiden er det 120 ukrainske soldater i Norge. 

Den første puljen kom til Værnes i april 2023. Norge bidrar også med instruktører i operasjon Interflex i Storbritannia og i EU-programmet EUMAM i Tyskland. Gjennom operasjon Gungne og operasjon Interflex har mer enn 3300 ukrainske soldater blitt utdannet siden oktober 2022. 

Det er ifølge Forsvarets nettsider planlagt at 700 norske instruktører skal bidra til utdanningen av 4000 ukrainske soldater i løpet av 2024. 

Powered by Labrador CMS