Nyheter

KRITISK: Stortingsrepresentant og medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen Hårek Elvenes (H), mener at regjeringens satsing på HV er feilslått. Her er han med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Mener HV-satsingen er feilslått

Pengene som regjeringen ønsker å bruke på flere tusen HV-soldater, er ikke til det beste for Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes. Han viser til at regjeringen ønsker å styrke områdestrukturen i Heimevernet med rundt 8000 soldater fra dagens nivå. Det vil koste langt mer enn det smaker, ifølge Elvenes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Å øke HV-strukturen i denne størrelsesorden vil koste 1 milliard kroner ekstra i et 20-årsperspektiv, har Forsvarsdepartementet tidligere beregnet. Da er det heller ikke tatt inn kostnader knyttet utdanning av befal eller investeringer i bygg- og anlegg, sier Elvenes.

Stortingsrepresentanten viser til informasjon han har fått av Forsvarsdepartementet fra 2017, som Forsvarets forum også er kjent med.

Elvenes mener at kostnaden for regjeringens satsing på HV, vil være langt høyere i dag enn for fire år siden.

Vil be om forklaring

Elvenes forteller at han vil be forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) om å avklare hvor pengene pengene skal hentes fra for å innfri løftene i Hurdals-plattformen. Der heter det at:

«Øke Heimevernets områdestruktur til 45 000 soldatar. For å møte behovet for et tilstrekkeleg antal personell i Heimevernet, skal det vurderast å opprette en egen utdanningskapasitet».

– Forsvarsministeren må svare på dette under den muntlige spørretimen på Stortinget (onsdag 24. november), og han må også forklare hvorfor regjeringen ønsker en kraftigere økning i områdestrukturen enn det forsvarssjefen tar til orde for.

– Styrkingen av områdestrukturen til Heimevernet regjeringen ønsker, er faktisk på 7000 flere soldater enn det som ble anbefalt i forsvarssjefens alternativ «A», sier Elvenes som sikter til forsvarssjefens fagmilitære råd fra 2019.

– Det finnes andre satsingsområder som er viktigere for Forsvaret enn dette.

PS. Forsvarets forum har forelagt kritikken fra Elvenes overfor Forsvarsdepartementet. De viser til at forsvarsministeren vil svare under spørretimen.

Powered by Labrador CMS