Nyheter

Råholt bad er et badeland i Eidsvoll kommune.
KOMMUNALT BAD: Råholt bad er et badeland i Eidsvoll kommune.

Alvorlig militær hendelse i kuldebasseng

Statens havarikommisjon (SHK) har iverksatt sikkerhetsundersøkelse av hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

21. januar i år ble tre soldater utsatt for nedkjøling/hypotermi under en øvelse i kuldebasseng ved Råholt bad, skriver SHK på sine nettsider.

Det står videre at soldatene tilhørte garnisonskompaniet til Forsvarets kompetansesenter for logistikk og operativ støtte (FKL) ved Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), og var stasjonert på Sessvollmoen leir.

Mestringsøvelse

Ifølge SHK gjennomførte kompaniet en mestringsøvelse for soldatene som blant annet involverte opphold i et kuldebasseng.

– De tre soldatene fikk ulik grad av nedkjøling (hypotermi), og ble etter hvert tatt hånd om av kvalifisert personell og gjenvant kroppstemperatur, skriver SHK.

Råholt bad ligger i Eidsvoll kommune og har blant annet et 25-meters basseng med seks baner, velværebasseng på 10-12 meter, lekebasseng og kaldkulp. Råholt Bad er medlem i den landsomfattende organisasjonen Badelandene.

Forsvarets kommunikasjonsavdeling henviser til FLO for kommentar om hendelsen.

Jan Raae, seniorrådgiver i FLO, sier til Forsvarets forum at FLO har ivaretatt de tre soldatene medisinsk og på andre måter. De tre er vernepliktige.

– Forsvaret har foreløpig ingen indikasjon på at noen av de har fått varige mén. De blir fortsatt fulgt opp og vil også bidra i den interne gruppen som skal undersøke saken for å gi sin versjon av hendelsene.

Han legger til at Forsvaret ser svært alvorlig på saken, og fortsetter å følge opp de berørte, samt jobber videre med å forhindre at lignende hendelser skal oppstå i fremtiden.

– Saken skal nå undersøkes, både internt og eksternt, for å avdekke alle relevante forhold. Forsvaret har påbegynt sine interne undersøkelser og vil bistå havarikommisjonen.

FLO ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å gå ut med ytterligere detaljer rundt øvelsen, dens innhold eller formål. Raae sier at detaljene i hendelsen vil bli kartlagt gjennom de undersøkelser som er iverksatt og videre tiltak vil basere seg på de funn som blir gjort.

Første av sitt slag

– Det er første av denne typen undersøkelsen vi har iverksatt, sier avdelingsdirektør Ingvild K. Ytrehus, som leder veg- og landforsvarsavdelingen i Havarikommisjonen til Forsvarets forum.

– Vi har kategorisert det som en alvorlig militær hendelse fordi det er personskade. Det er tre soldater som har blitt nedkjølt. Det er en litt uvanlig kategori for oss, da vi har ansvar for veitrafikk og land, har det ofte vært kjøretøy involvert i de sakene vi tidligere har undersøkt. Men dette kan vi kalle en HMS-relatert hendelse, sier avdelingsdirektøren.

Hendelsen inntraff 21. januar, mens Havarikommisjonen nå nettopp har igangsatt sin undersøkelse. Ytrehus sier at det er normalt at de bruker litt tid på å sette seg inn i saken, gjøre forundersøkelser og ta en beslutning om de skal igangsette en undersøkelse.

Sommeren 2020 ble Statens havarikommisjon ny undersøkelsesmyndighet for Forsvaret og Statens havarikommisjon for Forsvaret ble avviklet. Havarikommisjonen på Kjeller undersøker nå også saker fra Forsvaret. De har blant annet undersøkt branner i 113-vogner, skyteulykken på Mågerø, to ulykker med feltvogn og nestenulykken med en Hercules ved Mosken.

Ytrehus forklarer at de fremover vil kartlegge hendelsesforløpet ved Råholt bad.

– Vi ser på hva som skjedde, hva som ble gjort og hva sikkerhetsproblemene er, forklarer hun. Deretter vil de se på rutiner og regler, deriblant om det finnes beskrivelser av hvordan slike øvelser skal gjennomføres, og deretter se om det er noen avvik fra hvordan det burde ha vært gjort, samt om det er læringspunkter med tanke på å forbedre sikkerheten.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS