Nyheter

SISTE HANDEL: Polens avtroppende forsvarsminister, Mariusz Błaszczak (t.v.), har signert det som sannsynligvis er den siste store våpenanskaffelseskontrakten før landets kommende regjeringsskifte.

Polens avtroppende forsvarsminister med milliardinvestering i haubitser

Polens avtroppende forsvarsminister, Mariusz Błaszczak, har signert det som sannsynligvis er den siste store våpenanskaffelseskontrakten før landets kommende regjeringsskifte. 

Publisert

Błaszczak bestilte rundt 152 selvdrevne haubitser fra det sørkoreanske selskapet Hanwha Defense, med en prislapp på rundt 28 milliarder kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det melder Defense News.

Avtalen innebærer at Polens hær vil motta seks K9A1 og 146 K9PL haubitser i perioden 2025 til 2027. Kontrakten har en nettoverdi på nærmere 28,5 milliarder norske kroner, opplyste de polske væpnede styrkene i en uttalelse. 

– Avtalen inkluderer også et trenings- og logistikkpakke, samt levering av et betydelig lager av 155 mm ammunisjon, bestående av flere titusener enheter, uttalte de videre.

For å muliggjøre fremtidig produksjon av K9PL-haubitserne i Polen, har Hanwha Defense inngått en avtale med det statseide forsvarsgruppen PGZ.

I oktober vant opposisjonen i Polen landets parlamentsvalg. Siden den gang har en koalisjon av sentrum-høyre, liberale og venstreorienterte partier tatt kontrollen i parlamentet. 

Et nytt kabinett forventes å bli tatt i ed innen utgangen av året, og vil erstatte regjeringen til det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet.

Politiker Paweł Bejda i det polske bondepartiet, uttalte at anskaffelsen kunne være skadelig for produksjonen av Krab, en selvdreven haubits produsert av PGZ og som produseres i Polen. 

For å lage Krabs understell kjøpte PGZs datterselskap Huta Stalowa Wola en lisens for teknologien brukt i understellet til K9 Thunder-haubitsen fra Hanwha Defense.

– Alle avtalene som vil være ansvaret til den nye regjeringen, bør signeres av den regjeringen, sa Bejda i et innlegg på X, tidligere kjent som Twitter.

Powered by Labrador CMS