Nyheter

TOPPTUR: Mannskaper fra KV Harstad på toppen av Alden (Den norske hest), som er et landemerke som sjøfarende har brukt i generasjoner. I bakgrunnen skimtes kystvaktfartøyet. Skipssjef Bjørn Amundsen og mannskap gratulerer med dagen!

Se lesernes egne 17. mai-bilder!

17. mai ble markert av Forsvaret flere steder i landet. Her kan du se bildene som Forsvarets forum-leserne sendte inn fra den store festdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Send oss bilder av din 17.mai!

Vi i Forsvarets forum har gjerne lyst til å se hvordan du feirer din 17.mai. Send oss en e-post på tips@fofo.no med bilde, navn og bildetekst.

God 17.mai!

Klokken 09.30 startet Hans Majestet Kongens Garde ved musikk- og drilltroppen «Sjarmøretappen» fra Youngstorget og ankom Universitetsplassen der de gjennomførte en drilloppvisning.

Gardemusikken gikk deretter bakerst i barnetoget som startet fra Myntgata klokken 12.

Huseby leir ble åpnet for publikum klokken 15.00. Der var det en ny drilloppvisning fra klokken 16.00.

Både Heimevernet og Sjøforsvaret holdt lokale markeringer rundt om i landet.

– Det blir holdt taler lokalt ved krigsminnesmerker, fortalte kommunikasjonssjef i Heimevernet, Per Gunnar Grosberghaugen til Forsvarets forum før den store dagen.

– Vi har ikke noe ekstraordinært som foregår på 17. mai denne gangen, men det blir selvfølgelig flaggheis og taler lokalt, fortalte kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland, på forhånd.

JØSSINGFJORD: I år som de foregående årene ble det på 17. mai lagt ned krans på minnesmerket etter fire soldater fra New Zealand som ble skutt ned over Jøssingfjord i april 1945. Det ble holdt tale, det lest opp en hilsning fra sjefen for det New Zealandske luftforsvaret, det ble lagt ned krans, nasjonalsanger ble spilt, flagg ble heist og det var æresvakt fra HV.
Menig Arin og menig Hanna fra HV-09 bar flagg i hovedprosesjonen i Bergen. Foto: PRIVAT
HV09, Haakonsvern Orlogsstasjon, Sjøforsvarets musikkorps og Sjøkrigsskolen i hovedprosesjonen i Bergen 17. mai. Foto: PRIVAT
Sjef HV-09 og leder i NVIO Bergen. Foto: PRIVAT
Sjef ISTY Bjørn West, major Bjørnar Solbakken, holdt tale i Alver. Foto: PRIVAT
HV09, Haakonsvern Orlogsstasjon, Sjøforsvarets musikkorps og Sjøkrigsskolen i hovedprosesjonen i Bergen 17. mai. Foto: PRIVAT
Områdesjef og kaptein Tor-Henning Erdal holdt tradisjonen tro tale på Fossen Bratte. Der det var harde kamper i aprildagene 1940. Foto: PRIVAT
Major Steffen Sanden var fanefører i hovedprosesjonen i Bergen (HV-09 fane). Foto: PRIVAT
TIDLIG PÅ'N: Sebastian og Asbjørn Lysgård ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning på slaget 08:00.
HISTORISK SUS: Bildet er tatt etter at sjefssersjant Steffan Ruyter ved Forsvarets veteransenter holdt tale ved bautaen på Lier skanse i Kongsvinger 17.mai. I 1808 og 1814 sto det slag mellom norske og svenske soldater her hvor det var omkomne på begge sider. Norge «vant» slaget den 2. august 1814, men som vi vet ble Norge likevel tvunget inn i union med Sverige. Men grunnloven som ble vedtatt i dag for 208 år siden besto gjennom unionstiden.
BERGENHUS: HV09, Haakonsvern Orlogsstasjon, Sjøforsvarets musikkorps og Sjøkrigsskolen står oppstilt og klar på festningen før hovedprosesjonen starter i Bergen, hilser Christoffer T. Knutsen, Sjef Bergenhus Heimevernsdistrikt 09.

I Jøssingfjord ble det også en markering for de fire soldatene fra New Zealand som mistet livet under andre verdenskrig. Det ble lest opp hilsen fra sjefen for luftforsvaret i New Zealand, og Heimevernet holdt æresvakt. I tillegg kom det to representanter fra New Zealand for å delta på markeringen, som i to år har blitt strømmet på grunn av pandemien.

Luftforsvaret markerte dagen i flere leirer. Blant annet gikk soldater fra Evenes, Rygge og Ørland i lokale 17. mai-tog. Det var også velferdstilbud for soldatene som var på jobb.

– I Bardufoss er det kransenedleggelse ved monumentet av oberst Ole Reistad hvor blant annet oberst Stueland, luftvingsjef ved Maritim Helikopterving, skal holde tale, informerte Stine Barclay Gaasland på mail til Forsvarets forum dagen før den store dagen.

INDRE TROMS: – En plussgrad, men stort og langt tog. Mange fra Forsvaret i uniform å se i gatebildet. Et flott syn på Setermoen. Gratulerer med dagen, hilser Jens Petter Waade.
KRANSNEDLEGGELSE: Jon Erling Tenvik har sendt inn dette bildet fra kransnedleggelsen på minnesmerket Orlogsgasten.
17. MAI-SNØ: Magne Kveseth har sendt inn dette bildet fra Kviby i Finnmark tirsdag morgen.
Powered by Labrador CMS