Nyheter:

– Hærens største skarpskytingsøvelse noensinne

Her fyrer sersjant Sondre Stokkereit avgårde et missil som koster en halv million kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lukta av krutt lå tett over Setermoen skytefelt torsdag. Det smalt fra store og små våpen da Brigade Nord fyrte løs med nesten alt de har av våpen i løpet av dagen.

Bakgrunnen var øvelse Thunder Reindeer, en skarpskytingsøvelse som gjennomføres årlig, men som aldri tidligere har blitt gjennomført i så stort omfang. Artilleri, stridsvogner, 84 mm rekylfri kanon, Javelin, ulike maskingevær og håndvåpen ble avfyrt i stor skala denne torsdagen.

Totalt deltok om lag 3200 personer, et titalls stridsvogner, et 30-talls stormpanservogner og hundrevis av øvrige belte- og hjulkjøretøy.

Det er den største skarpskytingsøvelsen som Hæren noen sinne har gjort

– Det er den største skarpskytingsøvelsen som Hæren noensinne har gjort. Det skyldes blant annet at vi år igjen har med 2. bataljon samt den amerikanske rotasjonsstyrken som holder til på Setermoen, sier brigader Lars Lervik, sjef for Brigade Nord.

FYRTE AV MISSIL

Blant de mest privilegerte på skytefeltet var Sondre Stokkereit, som altså for første gang fikk fyre et skarpt missil fra en Javelin. Pris per missil: 500.000 kroner.

– Det var skikkelig gøy. Det er sjelden vi får fyre med skarpt, så for meg var dette en verdifull erfaring, sier Stokkereit.

Det er sjelden vi får fyre med skarpt

– Hvorfor var det nettopp du som fikk skyte det eneste skarpskuddet fra Javelin?

– Som regel er det et befal som får skyte. Dessuten skal jeg fortsette i troppen til neste år, og da kan det være greit at jeg får denne kompetansen, sier sersjanten, som tilhører tropp 3 i kompani C i 2. bataljon.

Javelin er et bærbart panserbekjempelsessystem som kan brukes mot moderne stridsvogner og andre pansrede mål på inntil 2500 meters avstand. Javelin brukes i dag av 2. bataljon, Panserbataljonen og Telemark bataljon i Hæren. Når missilet er avfyrt, flyr det på egen hånd mot målet som skytteren har låst missilet på. Etter at missilet har forlatt røret, kan skytteren trekke seg tilbake. Dette kalles «fire and forget».

KOSTBART MISSIL: Sersjant Sondre Stokkereit fyrer avgårde et Javelin-missil som koster en halv million kroner. Foto: Jonny Karlsen

For ordens skyld: Sondre traff målet sitt.

BRIGADEN TRENER SAMMEN

Det er ikke første gang Hæren arrangerer Øvelse Thunder Reindeer.

– Øvelse Thunder Reindeer er en årlig skarpskytingsøvelse hvor brigaden får testet og verifisert sin evne til å kombinere ild og manøver i en fellesoperativ ramme. Øvelsen integrerer alle Hærens kampsystemer, kampluftvern og nærstøtte fra fly. Øvelser som dette sikrer at brigadesystemet fungerer innenfor de krav som er satt til beredskap og reaksjonsevne og gjør brigaden i stand til sloss effektivt med alle sine avdelinger og våpensystemer, sier oberstløytnant Per Espen Strande, som er talsperson for Hæren.

Selv om de ulike bataljonene har hatt flere øvelser den siste tiden der alle har trent sammen som en brigade, blant annet Trident Juncture og Northern Wind i Sverige, var dette den eneste muligheten i løpet av 2019 til å trene i dette omfanget med skarp ammunisjon. Det setter oberstløytnant Erling Nervik, som er sjef for 2. bataljon stor pris på.

Dette er vår eksamen i å kunne kombinere skarp ild og manøver. Det forventes av oss og da må vi også øve på det

– Det er viktig for oss og det er viktig for brigaden at 2. bataljon også deltar på denne øvelsen, for det er til sjuende og sist dette vi skal kunne. Dette er vår eksamen i å kunne kombinere skarp ild og manøver. Det forventes av oss og da må vi også øve på det, sier Nervik.

HELDIG: Blant de mest privilegerte på skytefeltet var Sondre Stokkereit, som altså for første gang fikk fyre et skarpt missil fra en Javelin. Foto: Jonny Karlsen
I ANGREP: Tropp 3 i kompani C i 2. bataljon i angrep med skarpe skudd i magasinene. Foto: Jonny Karlsen
SKADE: Dersom noen blir skadet, så saniteten hjelpe til. Denne gangen som et øvingsmoment. Foto: Jonny Karlsen
I ANGREP: Tropp 3 i kompani C i 2. bataljon i angrep med skarpe skudd i magasinene. Foto: Jonny Karlsen
I ANGREP: Tropp 3 i kompani C i 2. bataljon i angrep med skarpe skudd i magasinene. Foto: Jonny Karlsen
I ANGREP: Tropp 3 i kompani C i 2. bataljon i angrep med skarpe skudd i magasinene. Foto: Jonny Karlsen
I ANGREP: Tropp 3 i kompani C i 2. bataljon i angrep med skarpe skudd i magasinene. Foto: Jonny Karlsen

AMERIKANSK DELTAKELSE

I år deltok også US Marines. Oberstløytnant Anthony C. Johnston er bataljonssjef for den amerikanske rotasjonsstyrken på Setermoen.

Det er viktig for oss å lære å kjempe i et helt annet terreng enn det flate terrenget vi er vant med fra Nord-Carolina i USA
BRIGADESJEF: Brigader Lars Nervik er sjef for Brigade Nord. Foto: Jonny Karlsen
2. BATALJON: Oberstløytnant Erling Nervik er sjef for 2. bataljon. Foto: Jonny Karlsen
US MARINES: Oberstløytnant Anthony C. Johnston, som er bataljonssjef for den amerikanske rotasjonsstyrken på Setermoen. Foto: Jonny Karlsen

– For oss er dette en vinn-vinn-situasjon. Vi får trene sammen med veldig profesjonelle norske styrker. Men vi får også mye annet ut av å være her. Det er viktig for oss å lære å kjempe i et helt annet terreng enn det flate terrenget vi er vant med fra Nord-Carolina i USA samt lære oss hvordan våpnene og utstyret vårt fungerer i dette klimaet. US Marines får veldig mye ut av å trene her, sier Johnston.

Krigsskolen deltok også med sine elever. De ble brukt som sikkerhetskontrollører.

– I dag har alt gått på skinner og vi har ikke hatt noen grove sikkerhetsbrudd. Da vi hadde den tørre gjennomføringen dagen før, så virket soldatene litt slappe. Men det var tydelig at de skjerpet seg skikkelig når det var skarpe skudd i magasinene, sier krigsskoleelev Felix Ditlev-Simonsen.


Powered by Labrador CMS