Nyheter:

Rekrutter ble koronatestet da de møtte til innrykk i april.

To ansatte i Panserbataljonen har testet positivt for korona

I Garden er til sammen åtte smittet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to ansatte i Panserbataljonen fikk påvist smitten onsdag.

– Mellom 30 og 40 ansatte er satt i karantene, sier talsperson i Hæren, Eirik Skomedal, til Forsvarets forum. De ansatte er i karantene i sine egne hjem.

– Blir de testet?

– Alle skal testes, det gjøres fortløpende.

En stor del av de vernepliktige i bataljonen er i felt, og mange blir der til det er bedre oversikt over situasjonen. For noen er det planlagt at de skal være i felt over helgen. Andre vil det bli tatt en avgjørelse på senere om blir tatt inn i leir.

– Det er noen i leir, og disse holdes adskilt, sier Skomedal.

– Uavhengig av det blir de fordelt på kasernen og garasjer for å spre folk mest mulig. Det blir tatt nødvendige grep for å holde avstand mellom kohortene og hindre ytterligere spredning.

Panserbataljonen har iverksatt en del gode og litt strengere tiltak for å få kontroll, sier han.

Tips?

Har du tips eller innspill til Forsvarets forum?

Kontakt oss på tips@fofo.no

Når det gjelder de to som har fått påvist smitte, jobbes det med å finne ut hvor de har oppholdt seg de siste to ukene.

Pressekonferanse klokken 13

Saken er også omtalt av Nye Troms. Avisen skriver at Bardu kommune har satt krisestab.

Kommunen har satt krisestab, noe de normalt ikke ville gjort om de hadde kontroll på smitteveien, forteller ordfører Toralf Heimdal til VG. Siden 12. mars har kommunen hatt 6 smittetilfeller. Onsdag kveld beskrives situasjonen som uavklart på kommunens nettsider.

– Det er viktig nå å få kartlagt situasjonen i samarbeid med Forsvaret. De har gode ressurser tilgjengelig, og det er vi takknemlig for. Kommuneoverlegen for smittevern samarbeider med FHI, sier ordføreren.

Det skal avholdes pressekonferanse kommunen klokken 13 torsdag.

Setermoen er en av de største leirene i Norge, og huser Artilleribataljonen, Panserbataljonen og Sanitetsbataljonen, i tillegg til personell fra Etterretningsbataljonen, verksted og logistikk.

Leiren huser også amerikanske US Marines når de trener i Norge. Ifølge VG er 400 US Marines tilknyttet leiren.

Ordføreren forteller at de amerikanske soldatene ankom leiren forrige fredag og har vært i isolasjon. Det mistenkes derfor ikke at det er de som står bak smitten, skriver avisen.

– Cirka 400 er i karantene, de har ikke hatt noe nærkontakt med andre i Norge. De gjennomfører nå sin karantene i leir for seg selv, sier Skomedal om amerikanerne.

To til tilfeller i Garden

Garden har avdekket flere tilfeller av koronasmitte de siste dagene. Fredag ble det meldt om ett tilfelle, mandag om fire tilfeller til, mens det torsdag meldes om totalt åtte tilfeller i Huseby leir.

– Garden opprettholder fokus på smittesporing, håndhygiene og bevissthet rundt avstand mellom kohortene. Det er tett dialog mellom HMKG og sykestue og lege, skriver Skomedal.

Han sier at de konsentrerer seg om de to stedene det er smitteutbrudd nå.

– Så blir alle mer skjerpet og bevisst på at når det kommer til Setermoen og Huseby, kan det komme andre steder. Per nå er det ikke kommet noen ytterlige sentrale tiltak i Hæren, sier Skomedal, men legger til at det siden mars har vært strenge tiltak i Hæren for å unngå smittespredning.

For ordens skyld: Journalist Andrea Rognstrand avtjente verneplikten i Panserbataljonen i 2012.

Powered by Labrador CMS