Nyheter

TROMSØ: Tinghuset i Tromsø, der anksaken ble ført 3. og 4. januar.

Forsvarer om tiltalt befal: – Ikke bevist at det foregikk seksuelle handlinger

TROMSØ (Forsvarets forum): Forsvarer John Christan Elden la ned påstand om full frifinnelse i saken der et befal i Hæren er tiltalt for å misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– For det første er det ikke bevist at det foregikk seksuelle handlinger mellom de to, slik at vilkårene for å domfelle ikke er til stede, uansett. Også er det slik at bestemmelsen om misbrukt av stilling ikke kan brukes, for de hadde ikke noe overordnet/underordnet forhold seg imellom, som gjør at det er utnyttelse av stilling i saken, hvis det hadde funnet sted seksuell aktivitet, sier tiltaltes forsvarer John Christian Elden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mannen i 40-årene ble dømt til seks måneders fengsel for å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling, og for å ha sendt meldinger med seksualisert og slibrig innhold i tingretten i juni.

I tillegg ble befalet dømt til å betale fornærmede i saken 60.000 kroner i oppreisning og 5000 kroner i saksomkostninger. Mannen, som er befal i Hæren, anket dommen.

Ankesaken ble ført i Hålogaland lagmannsrett 3. og 4. januar.

Les også: Vitne i retten: Offiser kontaktet MP for å få fortgang i varslingssak

Forskjellige fremstillinger

Hendelsen skal ha ha skjedd natt til 26. juni 2021, i forbindelse med en sosial samling. Tiltalte skal ifølge tiltalen ha berørt fornærmede på puppene og i skrittet. Ifølge tiltalen skal vedkommende også ha dratt frem penis, tatt tak i fornærmedes arm og trukket den ned mot underlivet, slik at hun berørte mannens kjønnsorgan.

FORSVARER: John Christian Elden

I sin sluttprosedyre påpekte Elden at politiet ikke hadde sikret bevis, som ved å gjennomføre åstedsundersøkelser eller DNA-undersøkelser.

I lagmannsretten ble det i stor grad brukt opptak av vitneforklaringer fra saken i Nord-Troms og Senja tingrett i juni. Der ga tiltalte og fornærmede svært forskjellige fremstillinger av handlingsforløpet overgrepet skal ha skjedd.

Tiltalte hevder at fornærmede hadde kommet med seksuelle tilnærmelser mot ham.

Les også: Tiltalte og fornærmede fikk samme psykolog

– Solid forklaring

Statsadvokat Torstein Lindquister, som er aktor i saken, mener at tiltaltes versjon av hendelsesforløpet ikke kan legges til grunn.

AKTOR: Torstein Lindquister.

– Jeg kan ikke se at det er noen motivasjon for fornærmede overhode for å forklare seg uriktig, sa aktor i sin sluttprosedyre.

Ifølge aktoratet må tiltaltes rang og posisjon veie tungt når retten skal avgjøre om han skal dømmes for å ha misbrukt sin stilling.

– For det første mener jeg at fornærmedes forklaring var sterk og solid, så jeg mener at retten må legge den til grunn, og det også er underbygd av øvrig bevisførsel. Også mener jeg juridisk at han har gjennom sin stilling og høyere rang i Forsvaret klart utnyttet sin stilling og posisjon til å forsøke å oppnå seksuell omgang med fornærmede, sier Lindquister til Forsvarets forum.

Dommen blir forkynt 17. januar.

Les også: Fornærmede i overgrepssak: – Det har vært skikkelig vondt

Powered by Labrador CMS