Nyheter

RETTEN: Hovedforhandlingene gikk i Nord-Troms og Senja tingrett 2. og 3. juni.

Befal dømt til seks måneders fengsel

Et befal i Hæren er dømt å for ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i 40-årene er også dømt til å betale fornærmede i saken 60.000 kroner i oppreisning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til å bli dømt for å for ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling, ble befalet dømt for å ha sendte meldinger med seksualisert og slibrig innhold.

Etter en sosial samling natt til 26. juni, skal tiltalte ifølge tiltalen ha berørt fornærmede på puppene og i skrittet. Ifølge tiltalen skal vedkommende også ha dratt frem penis, tatt tak i fornærmedes arm og trukket den ned mot underlivet, slik at hun berørte mannens kjønnsorgan.

Les også: Vitne i retten: Offiser kontaktet MP for å få fortgang i varslingssak

«Under hendelsen var tiltalte ikledd uniform og han hadde på grunn av overmaktsforholdet innflytelse over fornærmede», står det i dommen.

BISTANDSADVOKAT: Ingunn Tøllefsen representerer fornærmede i saken.

I retten la aktor ned påstand om ni måneders fengsel.

– Fornærmede er enig i dommen og tar den til etterretning, sier henne bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen.

Bistandsadvokaten legger til at fornærmede på generelt grunnlag sier at man bør melde fra når man opplever slike hendelser.

Befalet ble funnet skyldig etter § 295 og 298 i straffeloven, som inkluderte forsøk å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling, og for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.

FORSVARER: Advokat Kristine Aastrøm representerer den tiltalte mannen.

Tiltalte nektet i retten straffeskyld på alle punkter. I retten har han fortalt en helt annen versjon av hendelsesforløpet enn fornærmede. Befalet fortalte at det var fornærmede som la an på ham.

– Jeg ser at vi ikke har fått medhold i frifinnelse. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal anke. Nå skal vi ta en grundig gjennomgang av dommen for å vurdere det, sier befalets forsvarer Kristine Aastrøm.

Les også: Tiltalte og fornærmede fikk samme psykolog

«I bevisvurderingen har retten lagt avgjørende vekt på forklaringen til fornærmede, samt vitneforklaringer om fornærmedes reaksjoner etter hendelsen og tiltaltes mot kvinnelige kolleger væremåte under alkoholpåvirkning. Basert på dette har retten funnet grunnlag for å se bort fra tiltaltes forklaring», står det i dommen.

Befalet ble også dømt til å betale saksomkostninger på 5000 kroner.

Aktor i saken Linn Rognli Hansen sier til Forsvarets forum at hun trenger å sette seg grundigere inn i dommen før hun kan kommentere straffeutmålingen.

Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom vanlige eller krypterte kanaler.

Powered by Labrador CMS