Nyheter:

RUSTET OPP: Haakonsvern har fått gode tilbakemeldinger etter at velferden ble rustet opp med utstyr.

På Haakonsvern har et av de viktigste korona-tiltakene vært å pusse opp velferdsbygget

– Man må ha et sted å være, spesielt når man ikke kan gå ut av leir, sier hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man må ha et sted å være, spesielt når man ikke kan gå ut av leiren, sier hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret, Gesine Graham Stoltenberg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pandemien har fått konsekvenser for mange velferdstilbud og arrangementer for soldater det siste året, men ifølge fagveileder på velferd Åsmund Fosse har Haakonsvern gjort det de kan.

Hver gang det har kommet ny smitte eller spredning, så har de hatt kontakt med sanitetsmiljøet på Haakonsvern og prøvd å sette muligheter for velferd. Så har de også pusset opp velferdsbygget.

SJØFORSVARET: Hovedtillitsvalgt i Tillitsvalgtordningen i Sjøforsvaret, Gesine Stoltenberg Graham

– Her vil jeg gi all honnør til velferdssjefen på Haakonsvern, som har tatt initiativ til å gjøre en oppussing av bygget, sier Gesine Stoltenberg Graham.

– Vi i Tillitsvalgtordningen har hele tiden jobber for at velferden rustes opp. De siste årene så har vi rustet ned. Man ser nå konsekvensene med pandemien at man må ha flere ressurser for å gjøre velferdstjenesten bedre, forteller Graham.

Les også: Youtubestjerne testet Drilltroppen og Telemark bataljon

Gi et avbrekk

For mange er velferden et sted der man kan få et avbrekk fra tjenestetiden. I mange leirer er det portforbud eller lite å gjøre utenfor leiren på grunn av pandemien.

– Velferd er viktig for psykisk helse. I tillegg gir velferd et avbrekk fra en ellers tung tjenestehverdag. Soldatene har mye ansvar og press, sier Graham.

BASIS VELFERD: Fagveileder på velferd Åsmund Fosse forteller mye av det de gjennomfører under pandemien er basis velferd.

Åsmund Fosse forteller at velferden på Haakonsvern vil gi en mulighet for restitusjon og rekreasjon, skape relasjoner og bygge nettverk. De som sitter alene på en kaserne uten å ha noe å gjøre, skal ha mulighet for å bli med velferden på et arrangement og være med på å bygge flere nettverk.

– De skal få en mulighet til å tilpasse seg i sin nye operative stilling, men samtidig ha en mulighet til å ha noe som tar tankene bort fra stillingen for å gi et lite avbrekk.

Les også: TVO ønsker bedre tilrettelegging av studiestart for soldater

En global pandemi som hinder

For dem som sitter i karantene og isolasjon, er det vanskelig å få noe velferd, men på Haakonsvern har de gjort det de kan, for at de som må sitte alene, også får et velferdstilbud.

GOD HJELP: Presteassistent Jarle Isene jobber tett med velferden

– Vi passer på at de har noe å gjøre på rommet sitt. De har jo tatt med nesten alt arbeidet inn i karantenen.

– Mye av tiden går til dem for å sørge for at de har det bra, ikke bare ved å gi dem velferdstilbud, men mat, treningsutstyr og velferdsmateriell, sier Fosse.

– Vi prøver å nå ut til alle, sier Jarle Isene.

Han er én av to presteassistenter på Haakonsvern og jobber veldig tett sammen med velferden.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Innimellom er det jo enkelte som skulle ønske vi kunne ha arrangert mer, men det krever mer kapasitet på grunn av covid-19, forteller Isene til Soldatnytt.

Dette tilbyr velferden på Haakonsvern

- Kinosal

- Kiosk

- TV stue med sakkosekker, bøker, filmer og spill til utlån, kaffemaskin.

- Veranda som snart skal få helt nye utemøbler.

- Frisør

- Musikkrom

- PC-stue

-Utstyr til Slalom, fisking og andre fritidsaktiviteter

Haakonsvern er en veldig stor base med mange vernepliktige soldater, velferden har derfor en stor bredde med valg av forskjellige aktiviteter.

– Det vi har her av aktiviteter og tilbud, er noe som heter basis velferd. Det kan man drive med i leiren, innenfor portene, sier Fosse.

– Da vi ikke hadde korona, så var det innrykks-show flere ganger i året, så da vi fikk nytt innrykk fra Madla, samlet vi alle sammen inne i kinosalen og hadde standup-show. Ellers har vi faste ting som vaffel-mandag, onsdags-quiz, sminkekveld/jentekveld, fotballkveld og pizza. Disse mulighetene har vi her i velferdsbygget, det er bare fantasien som begrenser oss. Vi begynner jo også med små arrangementer som små konserter der vi samarbeider med forskjellige promotører og artister rundt omkring i Bergen, legger han til.

Les også: TVO vil ha bedre forsikring for soldatene

Hva har de å tilby?

Fosse forteller at der er fint å være stasjonert så nærme en større by som Bergen, og det er også noen tilbud utenfor leiren, som for eksempel vindtunnelflyvning, rafting, skiturer, vannsport, fiske, utforsykling, gåturer og sykkelturer.

– Vi kan jo ha teater eller julekakebaking eller kino også. Da leier vi hele salen. Vi tar soldater med på trampolinepark og gokart-kjøring, og vi har også hatt sushi-kurs og arrangert fangene på fortet, forteller Fosse.

– Det kan være del av en vanlig uke for oss.

KINO: Haakonsvern har egen kinosal på leir.
Powered by Labrador CMS