Nyheter

AVSATT: Guineas president Alpha Condé (bildet) ble pågrepet og avsatt i et kupp søndag.
AVSATT: Guineas president Alpha Condé (bildet) ble pågrepet og avsatt i et kupp søndag.

Militærkupp i Guinea

President Alpha Condé ble pågrepet og avsatt da spesialstyrker i det vestafrikanske landet Guinea tok makten ved et militærkupp søndag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

D: 17723695Oppdatert med meldinger som bekrefter at det er gjennomført kupp i landet. Legger til nytt bilde av presidenten. Det finnes AFP-bilder til saken i NTBs bildebase. Søkeord: Guinea.NTB-AP-AFP

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter flere timer med motstridende meldinger om hvorvidt det militære hadde lyktes i å ta makten eller ikke, fikk nyhetsbyrået AFP tilsendt en video søndag kveld.

– Vi har besluttet, etter å ha tatt presidenten, å oppheve grunnloven, sa en uniformert offiser som var flankert av væpnede soldater.

Les også: Minst 20 døde og 600 skadd på militærbase i Ekvatorial-Guinea

Offiseren sa videre at Guineas grenser og luftrom har blitt stengt og at regjeringen er oppløst.

En annen video viser president Condé (83) sitte på en sofa, omringet av soldater. Condé virker sliten og preget. Han blir spurt om han er blitt mishandlet, men nekter å svare. Det var søndag kveld ikke kjent hvor Condé befinner seg.

Skuddsalver i hovedstaden

Guinea – som er et av verdens fattigste land, til tross for rike mineralforekomster – har lenge slitt med politisk ustabilitet.

SOSIALE MEDIER: Bildet av president Alpha Conde (83) ble lagt ut i sosiale medier etter kuppet i Guinea. Det militære har tatt kontrollen over den statlige TV-kanalen, og har erklært at regjeringen er oppløst.
SOSIALE MEDIER: Bildet av president Alpha Conde (83) ble lagt ut i sosiale medier etter kuppet i Guinea. Det militære har tatt kontrollen over den statlige TV-kanalen, og har erklært at regjeringen er oppløst.

Tidligere søndag meldte innbyggerne i regjeringskvartalet i hovedstaden Conakry at det kunne høres skuddsalver.

En vestlig diplomat i Conakry som ikke ønsket å bli navngitt, mener uroen kan ha blitt utløst av at en av lederne i spesialstyrkene ble avskjediget. Dette skal ha provosert flere i den godt trente styrken til å gjøre opprør. Opplysningene er ikke bekreftet.

FN fordømmer

Senere dukket lederen for de militære spesialstyrkene, oberstløytnant Mamady Doumbouya, opp på statlig tv. Han var drapert i det nasjonale flagget og viste til regjeringens vanstyre som bakgrunn for kuppet.

– Personifiseringen av politikken er over. Vi vil ikke lenger la én mann styre hele politikken, det vil vi la folket gjøre, sa han.

Les også: Frp stopper stortingsdebatt om norsk deltakelse i Mali-styrke

FNs generalsekretær António Guterres har fordømt kuppet på Twitter og krevd at Condé må slipper løs umiddelbart.

Også den Afrikanske union (AU) fordømmer kuppet.

Årelange konflikter

Guinea, som ligger på vestkysten av Afrika, er blant verdens fattigste land og har vært hjemsøkt av vold og konflikt i årevis.

Les også: 466 afghanere har søkt Forsvarsdepartementet om opphold

Kuppet kommer etter en lengre periode med politiske spenninger som etterfulgte det omstridte presidentvalget i fjor. Condé ble gjenvalgt til en tredje periode i oktober i fjor etter å ha endret grunnloven som ikke tillot gjenvalg, men valget var preget av mange voldshendelser som kostet flere titall mennesker livet.

Powered by Labrador CMS