Nyheter:

ATOMVÅPEN: Samtlige atomvåpen må ødelegges, mener Mikhail Gorbatsjov. Her ser vi resultatet av en atomprøvespregning i USA på 1950-tallet (Foto: Courtesy Everett Collection/ via NTB Scanpix)

Gorbatsjov: – Må ødelegge atomvåpen for å redde oss selv og planeten

Verden er i kolossal fare som følge av det dårlige forholdet mellom atomvåpenmaktene USA og Russland, mener Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

88-åringen får spørsmål om konfrontasjonen mellom stormaktene i et nytt intervju med den britiske kringkasteren BBC.

– Så lenge det finnes masseødeleggelsesvåpen, særlig atomvåpen, er faren kolossal, svarer Gorbatsjov.

Her taler Gorbatsjov under et besøk til Norge i 1991 (Foto: Morten Hvaal/NTB Scanpix). 

– For å redde oss selv og planeten vår, legger han til.

Gorbatsjov ledet Sovjetunionen da Berlinmuren falt for 30 år siden og den kalde krigen tok slutt. Både i Tyskland og andre østeuropeiske land kollapset kommunist-regimene uten at Sovjetunionen grep inn militært. 

– Vi kunne ikke tillate blodsutgytelser som følge av en sak av slik betydning for Tyskland, Europa og for hele verden. Så vi erklærte at vi ikke ville gripe inn, forteller Gorbatsjov.

Under hans tid ved makten undertegnet Sovjetunionen flere viktige nedrustningsavtaler med USA. En av disse var INF-avtalen om mellomdistanseraketter. 

Både USA og Russland trakk seg fra denne avtalen tidligere i år.

SOPPSKY: Ved bruk av napalm illuderte man atomdetonasjoner under norske feltøvelser på 1950-tallet (Foto: Forsvarets museer).


Powered by Labrador CMS