RUSTER OPP: Talsmann for Pentagon, Patrick Ryder, snakket om situasjonen i Midtøsten under en pressekonferanse torsdag 26. oktober.Foto: Kevin Wolf, AP Photo
USA angrep mål i Syria
USA har gjennomført angrep mot våpen- og ammunisjonslagre i Syria som brukes av Iran-støttede grupper, opplyser Pentagon.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
USA har gjennomført et angrep mot våpen- og ammunisjonslagre i Syria som brukes av den iranske Revolusjonsgarden og grupper den støtter opp om, ifølge Pentagon.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Disse presise selvforsvarsangrepene er en respons på en rekke pågående og stort sett mislykkede angrep mot amerikansk personell i Irak og Syria fra Iran-støttede militsgrupper som begynte 17. oktober, sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin i en uttalelse.
Angrepene ble beordret av president Joe Biden, og Pentagon advarer om at USA vil ta ytterligere sted om angrepene fortsetter.
Ifølge amerikanske myndigheter var ikke angrepene koordinert med Israel, skriver Reuters.
Amerikanere skadd under angrep
Joe Biden advarte Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, mot å rette mål mot amerikanske styrker i Midtøsten, opplyste Det hvite hus torsdag.
I tillegg skrev de at amerikanske soldater er blitt angrepet minst tolv ganger i Irak og fire ganger i Syria av Iran-tilknyttede grupper i Midtøsten den siste uken.
Ifølge Patrick Ryder, talsmann i Pentagon, ble 21 amerikanere skadd i to av angrepene ved Ain al-Asad-flybasen i Irak og al-Tanf i Syria.
Alle amerikanske styrker som ble skadd i angrepene fikk kun lettere skader og er nå tilbake i tjeneste, skriver Pentagon. En sivilperson, som hadde kontrakt med forsvaret, døde av hjerteinfarkt mens han søkte dekning fra et mulig droneangrep.
Sykehusangrep
Den siste rekken med angrep mot USA begynte etter en dødelig eksplosjon ved et sykehus i Gaza by, som utløste demonstrasjoner i en rekke muslimske landet.
Siden Hamas gikk til angrep mot Israel 7. oktober har Israel pepret Gazastripen med luftangrep. Israelerne avviser at de sto bak eksplosjonen ved Al-Ahli-sykehuset, noe amerikansk etterretning også setter sin lit til.
7028 mennesker er så langt drept i krigen, opplyste helsedepartementet i Gaza torsdag. Disse tallene er ikke bekreftet fra annet hold, men FN gjengir regelmessig tallene fra helsemyndighetene.
Biden sa onsdag at han ikke har tro på dødstallene som oppgis fra Gazastripen.
Bekymret for spredning av krigen
De siste ukene har USA sendt ytterligere 900 soldater, krigsskip og jagerfly til Midtøsten for å avskrekke Iran og iranskstøttende grupper.
Amerikanerne har fra før av utstasjonert 2500 soldater i Irak og 900 soldater i Syria for å bistå i arbeidet med å holde nede den ytterliggående islamistgruppa IS.
USA er bekymret for at krigen mellom Israel og Hamas skal spre seg til resten av regionen og gjøre amerikanske soldater på isolerte baser om til mål.
Austin sier at USA ikke ønsker at krigen mellom Hamas, som støttes av Iran, og Israel skal utarte til en storkrig i regionen. Likevel understreker Austin at USA ikke vil nøle med å gjennomføre ytterligere angrep om de iranskstøttede grupper fortsetter angrepene.