Meninger

Kanskje er disse eksternt motiverende gjenstandene fremmed for stoiske militære med sterk pliktdrevet indre motivasjon?, skriver Jon Wicklund. Her ser vi soldater med Hærens vernedyktighetsmedalje.

– Kan skape samhold og tilhørighet

Medaljetildeling kan skape en kosteffektiv og positiv opplevelse ved avdelingene, skriver Jon Wicklund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det var - og er - etter mitt skjønn ingen grunn til å kopiere de landene som deler ut båndstriper og medaljer for likt og ulikt, herunder idrettsprestasjoner», skriver Sverre Diesen i Forsvarets forum.

Alt vi trenger er en enkelt grunn, for å motbevise at det ikke finnes noen grunn, men jeg kan peke på et par.

God fysisk form fører til høyere stresstoleranse og generell yteevne. Organisasjonen høster så nytten av dette.

En organisasjon kan premiere langsiktige personlige mål innen militær idrett eller skyting. Båndstriper er ikke nødvendigvis enkle å oppnå. Militære som selv og med andre jobber for å oppnå mål kan oppleve mestring og helsemessige gevinster. God fysisk form fører til høyere stresstoleranse og generell yteevne. Organisasjonen høster så nytten av dette.

Utelukker andre

Vi bør vise stor respekt og ærbødighet for de som risikerer livene sine for andre i skarpe operasjoner. Men må det gjøres på en måte som utelukker andre grupper fra anerkjennelse?

Kystvakten, Ubåtvåpenet og Redningstjenestens redningsmenn legger tilnærmet daglig livene sine i Barentshavets risikable vektskål. Feltidrett er vanskelig å forene med tjenestemønstrene på avdelingene, og de deployerer nok ikke til internasjonale operasjoner heller. Første medalje etter Vernepliktsmedaljen blir for denne gruppen sannsynligvis den automatisk tildelte Forsvarsmedaljen 25 år etterpå.

Les også: – Forsvaret må hedre innsatsen for Norge og Nato, skriver Anders Helgesen

Psykologen Herzberg undersøkte hvilke faktorer som skaper størst positiv opplevelse på arbeidsplassen. De sterkeste motivasjonsfaktorene var faktorene «oppnåelse» og «anerkjennelse» (achievement, recognition). En medalje er en materialisering av begge disse to faktorene. Forsvaret sliter med å beholde personell under 30 år. Trolig kan medaljetildeling derfor skape stor og kosteffektiv positiv opplevelse ved avdelingene enn ved andre virkemiddel.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Ulike behov

Breddekompetanse brukes som kriterium for utvelgelse til høyere offisersstillinger. Det er vanskelig å ivareta soldatens og Forsvarets behov fullt ut i et beordringssystem. Avdelingsvise båndstriper vil i likhet med militære mynter (coins) kunne skape en følelse av samhold og tilhørighet til en avdeling.

Kanskje er disse eksternt motiverende gjenstandene fremmed for stoiske militære med sterk pliktdrevet indre motivasjon.

Kanskje er disse eksternt motiverende gjenstandene fremmed for stoiske militære med sterk pliktdrevet indre motivasjon?

De kan derimot virke godt motiverende for andre som ønsker å bygge breddekompetanse.

Medaljer og kompetanse

En økt tildeling av medaljer og båndstriper vil faktisk kunne øke militæres realfaglige kunnskaper, noe Diesen tidligere har tatt til orde for.

Hvis 12 medaljer innordnes i 3 rekker med fire i bredden, har vi en 3 x 4 matrise. Matrisen kan også tolkes som tre vektorer i fire dimensjoner.

Om dette er en god grunn er for meg usikkert, men at det ikke finnes grunner for å dele ut medaljer og båndstriper blir noe endimensjonalt.

Powered by Labrador CMS