Meninger

Hvis Dullum vil slå et slag for en høyere gjennomsnittlig fysisk form i befalskorpset, ville jeg heller skjerpet kravene til årlig fysisk test og latt det få andre konsekvenser å ikke tilfredsstille dem, skriver Sverre Diesen. Her ser vi kadetter ved Krigsskolen på Linderud.

– Et nøkternt syn på utmerkelser

Jeg ville heller skjerpet kravene til årlig fysisk test og latt det få andre konsekvenser å ikke tilfredsstille dem, skriver Sverre Diesen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg tror kanskje det er på tide å runde av debatten med Bjørnar Dullum om idrettsmedaljer, som i parentes bemerket er det dette dreier seg om fra min side – ikke ferdighetsmerker. Ferdighetsmerker oppfatter jeg som helt OK: Mitt poeng er at medaljer med tilhørende båndstriper i en militær organisasjon bør være forbeholdt stridsdekorasjoner eller som et minimum operasjonsmedaljer fra skarpe deployeringer.

Dette er selvsagt ingen objektiv sannhet, det er rett og slett et uttrykk for hva jeg personlig så og fortsatt ser som et nøkternt og fornuftig syn på utmerkelser i militær sammenheng.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Det gjelder utad mot det sivile samfunn, det gjelder utad mot andre lands militære og det gjelder innad med hensyn til å skille mellom det selvfølgelige og det som går utover pliktens minimumskrav.

Fysisk fostring

Dullum trekker i sitt siste innlegg frem betydningen av fysisk fostring for den militære beredskap og merkeprøvenes rolle for oss alle i den forbindelse.

Vel, vel – min erfaring med offiserers deltagelse på merkeprøver når de ikke selv tilhørte avdelingen er at dette fungerte som et tilbud til en gjennomtrent og konkurranseglad gruppe av offiserer som antagelig trengte det minst av alle.

Hvis Dullum vil slå et slag for en høyere gjennomsnittlig fysisk form i befalskorpset – som åpenbart er det som har noen beredskapsmessig betydning – ville jeg heller skjerpet kravene til årlig fysisk test og latt det få andre konsekvenser å ikke tilfredsstille dem.

Mitt poeng er at medaljer med tilhørende båndstriper i en militær organisasjon bør være forbeholdt stridsdekorasjoner eller som et minimum operasjonsmedaljer fra skarpe deployeringer.

Besto vi ikke den månedlige BFT (Basic Fitness Test) i det britiske kompaniet jeg var NK i et år måtte vi løpe om igjen hver dag i lunsjpausen til vi besto under oppsyn av bataljonens hovedinstruktør fysisk trening, en stabssersjant.

Det var det selvfølgelig ingen offiser med respekt for seg selv og avdelingen som måtte. Og selv da fikk vi ikke medalje.

Powered by Labrador CMS