Nyheter

HØRING: Kjetil Bragstad, Generalsekretær i SIOPS, vil ha mer penger til veteranforeningene.

Vil ha mer penger til veteranorganisasjonene

- Mye gjenstår innenfor veteranarbeidet, spesielt for skadde veteraner, sier Kjetil Bragstad, generalsekretær i SIOPS, i en høring på Stortinget 26. oktober.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjettet for 2024 fikk ikke Forsvarets veterantjeneste (FVT) mer penger i år enn i fjor. Dermed sørger økende utgifter og strammere økonomi for at veteranorganisasjonen får mindre å jobbe med.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

26. oktober var det åpen høring på Stortinget om budsjettforslaget. 17 høringsinnspill var sendt inn i forkant og Veteranforbundet SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner) var blant innsenderne.

– Dagens tilskuddsordning er ikke tilstrekkelig for å dekke kostnadene organisasjonene har i forbindelse med sitt arbeid for landets veteraner, sa Kjetil Bragstad under høringen.

Bragstad er generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner og er selv Afghanistan-veteran. 

– Mye gjenstår innenfor veteranarbeidet, spesielt for skadde veteraner. Situasjonen er en helt annen i dag enn for 10 år siden, og det krever god kompetanse for å sørge for en positiv utvikling på feltet i årene fremover, sa han.

Vil etablere stillingshjemler

Videre forklarte Bragstad at veteranorganisasjonene trenger frivillige, samt mer penger til innkjøp, lønn, og leie av lokaler for å gå rundt. 

– Vi trenger sterke frivillige veteranorganisasjoner. Hvis vi ikke har det, risikerer vi å igjen få problemer med å møte en ny generasjon veteraner, kommenterer Bragstad. 

SIOPS foreslo også å etablere egne stillingshjemler for skadde veteraner i Forsvaret. 

– Egne stillingshjemler for skadde veteraner vil øke det totale soldatvolumet i Forsvaret, og vil bidra til en styrking av landets forsvarsevne, ettersom veteranene på den måten benytter sin unike operative og militærfaglige kompetanse i beskyttelsen av Norge, kommenterte Bragstad under høringen.

Les også: TVO vil ha mer penger til kompetanseheving

Føler seg nedprioritert

Til Forsvarets forum forteller Bragstad at han frykter en synkende interesse for veteraner. 

– Vi er veldig redd for fokuset på veteransaken i dag. Vi føler at det er en trend at det blir nedprioritert. Det jeg frykter er at man dyttes inn under personalforvaltning og HR. Det er små grep til enhver tid, som gjør at man plukker dette feltet litt fra hverandre. Eksempelvis så fjerner de fjerner begrepet veteran på regjeringens hjemmeside.

Fremover vil Bragstad se etter løsninger, og er klar for å se effekt i det som skal løses. Dette kan være å forenkle regelverk, få mer oppmerksomhet og lete etter utfordringer som kan løses.

– Vi vil se etter løsninger. Vi er ikke bare opptatt av hva som ikke funker, men vi er opptatt av å finne ut hvordan vi kan løse de utfordringene. Noen ganger så koster det selvfølgelig penger, men ikke alltid. Så jeg er veldig interessert i tiltak som monner. Jeg er ikke interessert i å bare gå rundt og klage.  

Statsbudsjettet 2024

6. oktober la regjeringen Støre frem sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2024, hvor man også finner forslaget til forsvarsbudsjettet for 2024.

Under forslaget til forsvarsbudsjettet 2024 kunne man se en økning på 20 prosent fra årets vedtatte budsjett. 

Støre-regjeringen vil altså bruke 15 milliarder kroner mer på forsvar i statsbudsjettet for 2024, hvorav 7,5 milliarder vil gå til militær støtte til Ukraina.

Powered by Labrador CMS