Nyheter

FORSVARETS MINNEDAG: H.K.H. Kronprinsen deltok på årets markering, her hilser han etter å ha lagt ned blomsterkransen.

Hedret dem som har
«betalt den høyeste prisen»

Hvert år samles norsk forsvarspersonell, familier og pårørende av personer som har omkommet i tjeneste, for å hedre og minne deres innsats.

Publisert Sist oppdatert

For 17. år på rad ble Forsvarets minnedag arrangert søndag. Dagen finner alltid sted den første helgen i november, og er til for å hedre dem som har gått bort i tjeneste.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I løpet av helgen har flere arrangementer blitt holdt landet over, på Forsvarets mange leirer og avdelinger. Årets hovedarrangement fant sted på Akershus festning, hvor flere hadde møtt opp for å delta på seremonien. 

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller at minnedagen er en viktig dag for hele forsvarsfamilien.

– I Norge sier vi «aldri mer 9. april». Vi skal ikke glemme det som skjedde under krigen. Vi skal heller ikke glemme de som har gått foran oss, og de som har betalt den høyeste prisen for å ha tjenestegjort for forsvaret, sier Kristoffersen. 

– Enten om de har mistet livet i operasjoner i utlandet, eller om de har mistet livet under tjeneste her hjemme i Norge, fortsetter han og legger til:

– Så vi skal minnes alle disse folkene. Det er vi forpliktet til, og det bør vi gjøre.

HEDRET: Blomsterkransen lagt ned av H.K.H Kronprinsen.

 I likhet med forsvarssjefen, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram, at minnemarkeringer som denne er utrolig viktig.

– Vi er en stor forsvarsfamilie. Det er mange som tjenestegjør i forsvaret og mange som har arbeidsplassen sin her. Av ulike årsaker mister vi noen, da synes jeg det er flott at vi som en forsvarsfamilie kan samles og minnes dem.

De forklarer at det gjennom helgen har vært program for familiene som er berørt.

– I tillegg til den offisielle markeringen i dag, har de berørte familiene hatt mulighet til å samle seg, det har vært muligheter for samtaler og et program for å kunne hjelpe med å bearbeide sorgen, sier Gram og legger til at arbeidet med både veteraner og etterlatte er høyt prioritert:

– Arbeidet er veldig viktig. Det har skjedd mye positivt de siste 15 årene på dette området. Vi jobber også med en ny tiltaksplan for å kunne legge frem enda flere tiltak for å vise at vi tar vare på veteraner. Vi må utnytte den ressursen som veteraner er. Det er veldig viktig å få uttrykket hvor takknemlige vi er for den jobben de har gjort for Norge og Forsvaret.

FØLELSESLADD: H.K.H. Kronprinsen sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og sjef for FFT Arne Opperud.
HYLLEST: Forsvarets minnedag er etablert for å minne, hedre og hylle alle som har mistet livet i tjeneste for Forsvaret.
GUDSTJENESTE: Etter seremonien ved minnelunden var det klart for gudstjeneste i Akershus slottskirke.

Kristoffersen forklarer at i Forsvaret er det ingen som blir glemt.

– Vi viser for pårørende, etterlatte og for oss selv at vi husker alle personene som har vært kollegaene våre. Det er også en fin anledning til å minnes  alle som har gått bort uavhengig av om de har tjenestegjort eller ikke.

Powered by Labrador CMS