Nyheter:

Forsvarets medalje for edel dåd.

18-åring blant medaljemottakere - overmannet truende øksemann

En person får krigsmedaljen, besluttet av Kongen i statsråd. Fem andre får dekorasjoner etter forsvarssjef Haakon Bruun-Hansens beslutning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ledende menig Joakim Henriksen Stafne er blant de seks som skulle ha mottatt medalje på frigjørings- og veterandagen i år. Utdelingen er utsatt på grunn av koronaviruset.

Edel dåd på nattoget

Stafne (18) var på vei tilbake til førstegangstjenesten ved Haakonsvern i Bergen fra permisjon da han på Bergensbanen overmannet en truende mann med øks.

– Stafne brukte erfaring fra trening i Forsvaret til å frata mannen øksen, og fikk roet ned situasjonen til politiet ankom, står det i en pressemelding fra Forsvaret. For handlingen mottar han Forsvarets medalje for edel dåd.

– Med fare for eget liv medvirket han til å forhindre tap av menneskeliv, står det i begrunnelsen.

Hendelsen skjedde på nattoget til Bergen, like ved Vikersund i april, ifølge TV 2, som intervjuet 18-åringen etter hendelsen.

Forsvaret har omtalt hendelsen her.

Krigsmedaljen

Orlogskaptein Jostein Mattingsdal fra Sjøforsvaret tildeles Krigsmedaljen for sin innsats i Afghanistan i 2017. Krigsmedaljen er en av landets høyeste dekorasjoner, og må bestemmes av Kongen i statsråd.

Forsvarssjefen har bestemt at det skal deles ut Forsvarets innsatsmedalje til tre personer. Mottakerne er kaptein Sjur Rasmus Rockwell Djupedal fra Hæren, løytnant Thomas Andersen fra Luftforsvaret og en person som tilhører Forsvarets skjermede personell.

Dekoreres etter hendelse i Sør-Sudan

De to førstnevnte får innsatsmedaljen fordi de utviste lederskap over det en kan forvente i en svært vanskelig og uoversiktlig situasjon, hvor lederskapet og systemet eller brøt sammen, ifølge pressemeldingen. Hendelsen fant sted i Juba i Sør-Sudan.

Forsvaret har skrevet om hendelsen på sine nettsider.

Den sjette medaljen er Forsvarets innsatsmedalje med rosett, som også deles ut til en person som tilhører Forsvarets skjermede personell.

Powered by Labrador CMS