Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu og Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna under en pressekonferanse i Ankara.
PRESSEKONFERANSE: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu og Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna under en pressekonferanse i Ankara.

Frankrike frykter at Russland bruker Tyrkia til å omgå sanksjoner

Bekymringen for at Russland bruker Tyrkia til å omgå vestlige sanksjoner, var blant temaene da Frankrikes utenriksminister besøkte Ankara mandag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Catherine Colonna hadde samtaler med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu før hun tirsdag flyr videre til Aten der hun skal møte den greske utenriksministeren.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til å snakke om sanksjonene mot Russland og hvor viktig det er at Tyrkia ikke hjelper russerne med å omgå dem, tok Colonna opp det spente forholdet mellom Tyrkia og Hellas.

De to nabolandene har en disputt gående vedrørende territorialfarvannet ved de greske øyene i Egeerhavet og rettighetene til rike gassforekomster som er oppdaget øst i Middelhavet.

Les også: Et vendepunkt i historien

– Unngå opptrapping

På en felles pressekonferanse sa Colonna at hun hadde tatt opp den stadig mer opphetede ordkrigen mellom Hellas og Tyrkia. Hun sa også at hun har bedt den tyrkiske utenriksministeren om å unngå enhver form for opptrapping, verbal og annen.

I helgen anklaget Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Hellas for å ha «okkupert» øyer i Egeerhavet som er greske, men som skal være demilitariserte i henhold til avtaler som ble inngått etter første verdenskrig.

Les også: Det forente Norden

Økt eksport til Russland

Før reisen sa franske tjenestemenn at Colonna kom til å være spesielt opptatt av sanksjonene mot Russland og det at Tyrkia ikke bør bidra til at de kan omgås.

Offisielle data viser at Tyrkias eksport til Russland økte med nesten 50 prosent mellom mai og juli sammenlignet med tall fra i fjor.

Erdogan har tidligere sagt at Tyrkia ikke kan slutte seg til vestlige sanksjoner mot Russland ettersom Tyrkia er sterkt avhengig av russisk olje og gass.

Powered by Labrador CMS