Nyheter:

President Emmanuel Macron har forsøkt å rydde opp i forholdet mellom Frankrike og Rwanda, men den nye avsløringen kan stikke kjepper i hjulene for ham.

Frankrike skal ha beskyttet folkemord-mistenkte i Rwanda, ifølge lekket dokument

Franske myndigheter hjalp folkemord-mistenkte med å rømme fra Rwanda under fransk militær beskyttelse i 1994, ifølge et nylig lekket dokument.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avsløringen gir nytt liv til Rwandas anklager om at Frankrike i hemmelighet støttet opp om hutuene som sto bak folkemordet. Det insinueres at franske myndigheter var klar over at noen av aktørene bak massakrene hadde søkt ly i en humanitær sikkerhetssone som franske FN-soldater hadde etablert i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Soldatene ankom i juni 1994 som en del av en FN-operasjon for å stanse massakrene som endte med at minst 800.000 ble drept, hovedsakelig blant minoritetsgruppa tutsiene.

Oppdaget i Mitterands arkiver

Dokumentet er et brev til Paris som ble skrevet av Frankrikes utsending til Rwanda, Yannick Gerard. En advokat som etterforsker hvordan Frankrike handlet under folkemordet, oppdaget det i arkivene til en rådgiver for daværende president François Mitterrand, og har nå delt det med franske medier.

– Vi har intet annet valg enn å pågripe [de folkemordmistenkte], eller plassere dem i husarrest mens vi venter på internasjonale domstoler, skriver Gerard i brevet.

Til svar ga det franske utenriksdepartementet beskjed om at Gerard skulle bruke alle sine kontakter og kanaler for å åpne for at de mistenkte skulle kunne forlate landet.

Dette arkivbildet fra 2014 viser familiefotografier av noen av de som mistet livet i folkemordet. Bildene er stilt ut i Kigali Genocide Memorial Centre i hovedstaden Kigali.

Anspent forhold

Forholdet mellom Rwanda og Frankrike har vært anspent siden folkemordet. Frankrike nekter for at de stilte seg på hutuenes side og nektet å stanse folkemordet mot tutsiene i 1994.

I 2019 opprettet imidlertid president Emmanuel Macron et nytt ekspertpanel som skulle undersøke påstandene.

– I tråd med ønsket fra republikkens president, pågår det nå et arbeid ledet av et panel bestående av historikere og etterforskere, skriver det franske utenriksdepartementet i en uttalelse. Utover det har ikke franske myndigheter kommentert det lekkede dokumentet.

Powered by Labrador CMS