Nyheter

BERLIN: Mandag landet et Air Force Airbus med 101 evakuerte fra Sudan på Brandenburg flyplass i Schonefeld i Tyskland 24. april 2023.
BERLIN: Mandag landet et Air Force Airbus med 101 evakuerte fra Sudan på Brandenburg flyplass i Schonefeld i Tyskland 24. april 2023.

Flere Sudan-evakuerte er kommet hjem til Europa

Både Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike har nylig sendt hjem diplomater og andre borgere til hjemlandene. Det befinner seg rundt 80 nordmenn i Sudan.

Publisert Sist oppdatert

En rekke land, deriblant Norge, har satt i gang et omfattende arbeid med å evakuere diplomater og andre borgere ut av landet både via kjøretøy, fly og skip.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tre norske diplomater ble evakuert søndag, og ifølge UD befinner det seg rundt 80 nordmenn i Sudan.

Flyet, et Airbus A321, hadde fraktet evakuerte tyske borgere via militærbasen Al Azrak i Jordan, som det tyske militæret bruker som et knutepunkt. Over 1000 soldater fra det tyske forsvaret deltar i operasjonen.

Så langt er 303 personer blitt evakuert fra Sudan av det tyske militæret, opplyser en kilde i militæret til nyhetsbyrået Reuters.

Svenske diplomater

Sverige er i gang med å evakuere sine borgere fra Sudan, hvor kampene raser. 25 svensker ble evakuert mandag morgen, men fortsatt er 150 i landet.

De 25 landet mandag morgen med et fransk militærfly i Djibouti. 20 av dem er diplomater og statsansatte bistandsarbeidere med familie. Seks av de evakuerte er barn.

– Det er ytterligere omtrent 150 svenske borgere igjen i landet. Av sikkerhetshensyn har flere ikke kunnet ta seg til anviste steder, sier landets statsminister Ulf Kristersson.

Evakueringen skjer dagen etter at Riksdagen godkjente en plan om å sende opptil 400 soldater til Sudan for å evakuere svenske borgere. Ifølge utenriksminister Tobias Billström er det svenske forsvaret allerede godt i gang med operasjonen.

Frankrike

388 personer er så langt hentet ut av Sudan i den franske evakueringsoperasjonen, opplyser den franske regjeringen.

– Frankrike fortsetter sin evakueringsoperasjon, sier regjeringen i en uttalelse.

De legger til at franske myndigheter holder tett kontakt med andre europeiske land.
Også Storbritannia og USA har hentet ut sine diplomater.

Powered by Labrador CMS