Nyheter

KHARTOUM: Bygninger ble skadet i kamper i hovedstaden Khartoum i Sudan. Det siste forsøket på en våpenhvile mellom de rivaliserende sudanesiske styrkene vaklet da skuddene raste i byen.

Utenriksdepartementet om evakuering i Sudan:
Jobber gjennom militære og diplomatiske kanaler

Flere land forbereder seg på å sende militære transportfly til Sudan for å evakuere sine statsborgere. Norge jobber langs flere spor.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for konflikten er planen om å integrere RSF (Rapid Support Forces), som er en paramilitær milits, i regjeringshæren. Dette har vært regnet som et viktig skritt på veien mot gjenopprettelse av sivilt styre og demokrati i Sudan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Begge parter anklager hverandre for å ha startet kampene forrige helg. I løpet av uken har det vært angrep med kampfly og stridsvogner i tett befolkede bydeler. Flertallet av de fem millioner innbyggerne må klare seg uten strøm, vann og muligheter for å kjøpe mat, skriver NTB.

For Norges del er det registrert rundt 60 personer med norsk tilknytning i Sudan, skriver Guri Solberg, pressevakt i Utenriksdepartementet i en e-post til Forsvarets forum.

– Evakuering av våre tre diplomater har høyeste prioritet. Vi jobber langs flere spor med evakuering, både gjennom militære og diplomatiske kanaler.

Videre skriver hun at det ikke er mulig å bistå norske borgere til å reise fra Sudan nå, i en uoversiktlig situasjon med luftangrep, gatekamper og stengt flyplass.

– Vi gjør det nødvendige forarbeidet, er i kontakt med flere andre land og kartlegger mulighetene så fort situasjonen tillater det. Vi kan ikke gå nærmere inn på detaljene rundt dette, skriver Solberg.

Talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter, Jonny Karlsen, sier til Forsvarets forum at de ikke kommenterer i forkant av eventuelle operasjoner.

– Vi kommenterer ikke hva vi bruker av taktikker og utstyr, men på generelt grunnlag så har vi det utstyret vi trenger.

Powered by Labrador CMS