Nyheter:

Samlingspunktet

Radio Norbatt samlet norske soldater i Libanon. Nå gjenoppstår det i Norge – 20 år etter siste sending.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var en ilddåp for de soldatene som var i Libanon den tiden.

Roy Hovdan var i stabstroppen i niende kontigent i 1982. Bare dager etter han landet, begynte en stor militær offensiv fra Israel inn i landet. 

– Jeg husker at jeg spratt opp og ropte «alarm» den første gangen jeg hørte lyden av en 12.7 mitraljøse. Da ble jeg fortalt at jeg bare skulle: «Gå å legge deg – din tulling», humrer Hovdan.

Han forteller at under invasjonen var det titalls granatnedslag hver eneste dag. 

– Det var mer enn nok, sier Hovdan som tjenestegjorde i den niende av i alt 41 kontigenter i Norbatt.

Første sending. Radio Norbatt hadde sin første sending på høsten 1978, ifølge Hovdan - cirka et halvt år etter at de norske styrkene ankom landet. Det var ikke før 1998 at det norske bidraget til den midlertidige FN-styrken, skulle trekke seg ut av landet. Roy Hovdan var en av de drøyt 20 000 norske soldatene som skulle tjenestegjøre i Libanon. Han fikk raskt en rolle som en av flere programledere i radiokanalen. Hovdan fungerte som en slags tilkallingvikar, for blant andre Ståle Yttrehus. 

– Det var jo noe som samlet de norske soldatene i Libanon. Det var mye vanskeligere å komme i kontakt med omverdenen enn i dag. Vi hadde alt fra quiz, situasjonsrapport og leste også hilsener.

– Vi ble også fortalt at major Haddad hørte på sendingene våre i opptak. Radio Norbatt var populær blant de lokale – kanskje først og fremst på grunn av musikken, forteller Hovdan.

30. I løpet av året er det planlagt 30 podkaster som vil være mulig å laste ned fra blant annet Spotify og iTunes. Det skal være et bredt tilfang av gjester, med ulik bakgrunn, der fellestrekket er at de har et forhold til Libanon. Roy Hovdan, som skal lede lytterne gjennom flere av programmene, har en bakgrunn fra radio – blant annet i NRK og P4 – ikke minst Radio Norbatt.

– Jeg startet jo som radiopirat. Jeg lagde mine egne sendere og spilte musikk for naboen, sier Hovdan.

– Det begynte amatørmessig med Radio Norbatt. Etterhvert fikk vi tilgang på bedre utstyr og sendingene ble også utvidet.

For veteranene. Den nye Radio Norbatt-podkasten er et «barn» av Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO). Det var president i NVIO Dag-Magne Lunde og Henning Lilleng som kom med ideen om å vekke radiostasjonen til live. Kommunikasjonsrådgiver i NVIO Siri Rooseboom De Vries tok innspillet videre i form av en podkast. 

– Vi gjør dette for å ære veteranene som har tjenestegjort i Libanon. Radio Norbatt har betydd mye for de som tjenestegjorde der.

– Dette blir et digitalt dokument for ettertiden, sier De Vries.

Hun ikke utelukker muligheten for å tilegne framtidige podkaster andre operasjoner hvis Radio Norbatt blir en lyttermagnet.

– Jeg håper selvfølgelig at dette blir en suksess, og jeg har stor tro på prosjektet, sier De Vries som retter en takk for at det fikk midler fra Forsvarets veterantjeneste til å realisere radio-idéen. 

Første podkast ble tilgjengelig fredag 23. februar, og «teaseren» kan du høre her.

Se klipp fra innspilling av første podkast med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen her:

Falkehøyden: Her blir daværende forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll intervjuet av Radio Norbatt på Falkehøyden i 1998 (Foto:Forsvaret).
Karriere: Noen av programlederne i Radio Norbatt gikk videre til å gjøre karriere i media, blant andre Ståle Yttrehus som ble en kjent stemme i NRK (Foto: Sveinung Rones).
Powered by Labrador CMS