Debatt:

Eirik Kristoffersen har forutsetningen for å bli en av de beste forsvarssjefene, men han må vokte seg for ikke å bli sett på som en politisk nikkedukke, skriver kommentator Aslak Bonde.
Eirik Kristoffersen har forutsetningen for å bli en av de beste forsvarssjefene, men han må vokte seg for ikke å bli sett på som en politisk nikkedukke, skriver kommentator Aslak Bonde.

- Soldater foretrekker å bli ledet av en som vet hva de holder på med

Den nye forsvarssjefen har troverdighet og politisk tilpasningsevne. Det kan bli krevende å beholde begge deler, skriver kommentator Aslak Bonde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så ble det ingen kvinne. I dag sies det at det aldri har vært noe hold i ryktene om at Erna Solberg har hatt et ønske om å utnevne landets første kvinnelige forsvarssjef. Hun har hele tiden ønsket seg den dyktigste.

Det er godt mulig at Eirik Kristoffersen er det. Hans operative erfaring var åpenbart bedre enn de andre kandidatenes. Soldater og offiserer er som alle andre arbeidstagere: De foretrekker å bli ledet av en som vet hva de holder på med. En sjef som har gjort seg fortjent til Krigskorset med sverd har automatisk mye autoritet.

Da har han også mye å miste.

Må kunne balansere hensyn

Det å være sjef for Forsvaret krever mye mer enn å være en god kriger. Spesielt viktig er det at sjefen har evnen til å balansere en rekke ulike hensyn mot hverandre, og at han kan lese politiske situasjonsbilder – både nasjonale og sikkerhetspolitiske. Også på dette feltet virker Kristoffersen foreløpig godt skodd.

...den nye forsvarssjefen må være ekstremt politisk tilpasningsdyktig, samtidig som han må være tydelig og sta på det som er viktigst.

Han har i sine funksjoner som først Heimevern- og så Hærsjef gjort mye riktig. Men han har sittet kort begge steder. Så kort at det ikke er lett å se hvor gode evner han har til å være sjef i et system der beslutningsprosessene av og til er ekstremt lange, og der det stadig oppstår ganske ugjennomtrengelige blandinger av fag og politikk.

Vil du delta i debatten? Send oss ditt innlegg på debatt@fofo.no

I denne blandingen ligger Kristoffersens største utfordring. Han må hele tiden la de rent forsvars- og sikkerhetspolitiske vurderingene være styrende for sitt arbeid, samtidig som han må være så smart at han hjelper politikerne til å finne de kompromissene som er best for Forsvaret som helhet. Regjeringens forlag til langtidsplan gir en god illustrasjon på hvor stort spenn det i årene fremover kommer til å være mellom det militærfaglige ideelle og det politisk gjennomførbare. Den økonomiske og sikkerhetspolitiske situasjonen er slik at spennet kommer til å være omtrent like stort enten regjeringen er blå eller rød.

Tydelig og sta

Dette betyr at den nye forsvarssjefen må være ekstremt politisk tilpasningsdyktig, samtidig som han må være tydelig og sta på det som er viktigst. Dersom han blir for flink til å tilpasse seg, vil det gå utover tydeligheten. I første omgang overfor politikerne og offentligheten, i neste omgang internt i Forsvaret.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no

I det politiske miljøet er det på dette området den største tvilen melder seg. Det er mange som husker Kristoffersen opptreden i Stortingets høringer om regjeringens manglende oppfølging av ulike tiltak for å sikre samfunnskritiske objekter og installasjoner. Det var på den tiden han var sjef for Heimevernet og han utviste en formidabel evne til å fremstille det glasset som opposisjonen mente var halvtomt til å være litt mer enn halvfullt. Han fremsto rett og slett som en veldig god forsvarer av regjeringen.

Kan miste troverdighet

De som er i opposisjon nå, kan bli Kristoffersens politisk overordnede neste år. Da vil de forvente at han er like smidig overfor dem som han var overfor dagens regjering i objektsikringssaken. Da kan han fort bli faglig utydelig, og han kan miste lederautoritet i sitt eget system. Aller verst blir det om han blir sett på som en politisk nikkedukke.

Dersom Eirik Kristoffersen er så god som forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa da han ble utnevnt, har Kristoffersen for lengst sett denne risikoen.

Aller verst blir det om han blir sett på som en politisk nikkedukke.

Da blir han ikke bare en av våre yngste forsvarssjefer, men også en av de beste. Han har i hvert fall de rette forutsetningene.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS