Nyheter

HV: Forsvarsministeren sier at det viktig å styrke Heimevernet med rundt 5000 ekstra soldater. Her ser vi innsatsstyrke Varg fra HV-08 i Bjerkvik.
HV: Forsvarsministeren sier at det viktig å styrke Heimevernet med rundt 5000 ekstra soldater. Her ser vi innsatsstyrke Varg fra HV-08 i Bjerkvik.

Forsvarsministeren: – Heimevernets rolle blir stadig viktigere

Odd Roger Enoksen (Sp) avviser at regjeringens satsing på Heimevernet vil gå ut over andre deler av Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom fram under Stortingets spørretime onsdag 24. november. Da sa forsvarsministeren at regjeringen ville fortsette å satse på oppbyggingen av Heimevernet, og øke antall soldater til 45.000 totalt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsministeren anslår at styrkingen vil koste omlag 50 millioner kroner i året.

– Regjeringen legger vekt på at Heimevernet utgjør en en viktig del av den samlede forsvarsevnen med tilstedeværelse over hele landet. Det gjelder i fred, krise og krig, sa Enoksen under spørretimen.

Svaret var rettet til Høyres forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes. Tidligere i uken mente han at regjeringens satsing på å styrke HV med flere tusen soldater, var uhensiktsmessig samt at styrkingen var sterkere enn det var fagmilitært grunnlag for.

– Det finnes andre satsingsområder som er viktigere for Forsvaret enn dette, sa Elvenes til Forsvarets forum.

– Heimevernet er viktig

Ifølge Enoksen er HVs rolle stadig viktigere i det han omtalte som et mer uoversiktlig trusselbilde. Han sa også at han ville be forsvarssjefen om råd for hvordan han ser for seg å gjøre best nytte av en styrking av HV på rundt 5000 soldater. Han avviste imidlertid av satsingen ville gå ut over andre deler av Forsvaret.

– Vi styrker Heimevernet allerede ved første budsjettår. For ett år utgjør det (styrkingen av HV, journ. anm) 50 millioner kroner - omtrent det samme som regjeringen har styrket Heimevernets budsjett med for neste år. Det har vi funnet plass til innenfor regjeringens ramme til budsjett og det skal vi fortsette med.

Powered by Labrador CMS