Nyheter:

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (t.v.) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.h.) under en markering av Norges nye redningshelikoptre AW101 på Sola.

Forsvarsministeren etter Nato-møte: Positiv til at Nato favner bredere

Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til forslagene Nato-sjef Jens Stoltenberg la fram denne uken for å reformere alliansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er spennende, og dette kommer jo som et svar på reaksjonene fra tidligere, sier Bakke-Jensen til NTB på Natos forsvarsministermøte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den franske presidenten antydet for et drøyt år siden at Nato var «hjernedød», noe som utløste både protester og debatt. Resultatet var at toppmøtet i London i desember 2019 ga Stoltenberg i oppdrag å se hvordan den politiske dimensjonen i Nato kan løftes. Det tror Bakke-Jensen er lurt.

– Spennende

– Vi har tenkt veldig mye militære kapasiteter, men vi må også gjøre oss noen politiske tanker, sier forsvarsministeren.

Han er positiv til å se på Nato som en arena for konsultasjon i flere vanskelige saker. Det er også forslag til at andre ministre enn dem som jobber med forsvar og utenrikspolitikk, skal møtes.

– I dag hadde vi et møte med Sverige, Finland og EU, og i den settingen kunne det vært spennende at justisministrene møtes. I dagens trusselbilde ser vi ofte ting som berører justisministrenes ansvarsområder, for eksempel hybride trusler og samfunnssikkerhet, mer generelt, sier Bakke-Jensen.

Han påpeker også at mye av diskusjonen mellom EU og Nato handler om å fordele oppgaver og unngå at man jobber dobbelt.

Flere når budsjettmålet

En annen sentral del av Stoltenbergs reformforslag er å øke Natos felles budsjett. Dermed kan deler av operasjoner og øvelser betales av fellesskapet, ikke bare dem som deltar i operasjonene. Det skal bidra til mer rettferdig byrdefordeling.

Byrdefordeling har lenge vært et nøkkelord i Nato, og Stoltenberg kunne fornøyd fortelle om fremgang på et mer tradisjonelt område: voksende forsvarsbudsjetter.

– Dette er sjuende år på rad at Canada og de europeiske allierte øker sine forsvarsbudsjetter. Det er nå ni land, deriblant Norge, som bruker minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. I 2014 var det tre.

Venter på USAs signal

Natos tilstedeværelse i Afghanistan blir et tema når møtet fortsetter torsdag. Det er ikke ventet at medlemslandene fatter noe vedtak om å trekke seg ut. Ifølge avtalen mellom USA og Taliban skal alle utenlandske soldater være ute av Afghanistan innen 1. mai, men det forutsetter blant annet at de forhandler i god tro om fred og at volden dempes.

Bakke-Jensen vil ikke foregripe utfallet av diskusjonen som venter.

– Vi har sagt at vi skal ta signalene fra amerikanerne i morgen, så vi får se hva de sier da.

USA representeres av forsvarsminister Lloyd Austin på det som er Natos første ministermøte siden Joe Biden overtok i Det hvite hus. Austins norske kollega sier signalene som nå kommer fra et mer Nato-vennlig Nato, er positive.

– Det er et budskap om et USA som er med på å bygge allianse og samhold, sier Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS