Nyheter:

Jens Stoltenberg vil ha et Nato som samarbeider på flere områder enn i dag og som har et betydelig større felles budsjett.

Dette er Stoltenbergs visjon for Nato

Nato-sjef Jens Stoltenberg tar til orde for et Nato med større budsjett og mer samarbeid innen blant annet klima, innovasjon og samfunnets motstandsdyktighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er noen av hovedpunktene i generalsekretærens foreløpig konklusjon i refleksjonsprosessen Nato 2030. Den skulle se på hvordan alliansens politiske dimensjon kunne styrkes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blant annet vil Stoltenberg se på hvordan de økonomiske byrdene fordeles mellom Nato-landene.

– I dag er det slik at måten Nato finansierer kapabiliteter, som styrker i øst og «air policing», er at det landet som står for kapabiliteten, betaler for den. Å betale mer sammen, vil vise en større forpliktelse til artikkel fem, sa Stoltenberg.

Stoltenberg sier blant annet at han vil ha mer konsultasjon på flere områder, inkludert økonomiske spørsmål som har med sikkerhet å gjøre.

– Vi har prosedyrer på plass for dette i dag, men det trengs en politisk vilje til å bruke dem, sier Stoltenberg.

Forslagene hans skal diskuteres på ministernivå i Nato før han til slutt legger det fram på alliansens neste toppmøte.

Stoltenbergs visjon

Natos generalsekretær la frem en rekke forslag til hvordan han vil endre Nato. Her er hovedpunktene han la frem på dagens pressekonferanse.

  • Øke finansieringen av Natos avskrekking og forsvarskapabiliteter.
  • Tydeligere og mer målbare nasjonal forsvarsevner, for å bedre kunne dele forsvarsbyrden mellom de allierte. Dette inkluderer en årlig gjennomgang av hvert medlemslands sårbarhet, infrastruktur og teknologi.
  • For å bevare den teknologiske fordelen, vil Stoltenberg foreslå et initiativ for innovasjon i Nato.
  • Øke politisk koordinasjon mellom de allierte.
  • En mer global tilnærming, for å møte globale utfordringer.
  • Styrke trening og kapasitetsbygging i land i Natos naboland.
  • Redusere klimautslipp.
  • Oppdatere Natos strategiske konsept.

Beskjed til Taliban

Stoltenberg snakket også om veien videre i Afghanistan. USAs tidligere president Donald Trumps startet fredsforhandlinger med Taliban. Stoltenberg understreket at Taliban må gjøre mer for å stoppe voldsbruken.

– Min beskjed til Taliban er de må redusere volden, forhandle med gode hensikter og ikke – støtte terroristgrupper som al-Qaida, sa han.

Han understreket også årsaken til at Nato er i Afghanistan.

– Vi har som mål at Afghanistan ikke igjen blir en trygg havn for terrorister som vil angripe hjemlandene våre. Ingen av de allierte vil være i Afghanistan lengre enn nødvendig, men vi vil ikke dra før tiden er inne, sa Natos generalsekretær.

– De beste våpnene vi har i kampen mot terrorisme er å trene lokale styrker, la han til.

Powered by Labrador CMS