Nyheter

BEKYMRET: – Hvis de privatiserer ikke bare utvikling og vedlikehold, men også drift av IKT-systemene, vil det si at operasjon og drift av norske våpensystemer vil være helt avhengig av private selskaper, sier Stina Hassel, leder i NTL Forsvar.

Bruk av private aktører i forsvarsprosjekt bekymrer tillitsvalgte

Forsvaret bruker millioner på konsulenter til IT-prosjektet Mast. Tillitsvalgte frykter privatisering fører til dårligere sikkerhet. De ansvarlige mener det er beste framgangsmåte.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I tre år har Forsvarsmateriell forsøkt å finne en strategisk partner – en privat aktør – til IT-prosjektet Mast, som står for «militær anvendelse av skytjenester». Prosjektet, med en verdi på 16 milliarder, har gjentatte ganger blitt utsatt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: – Forsvaret må bli flinkere på teknologi

Samtidig har Forsvarsmateriell hatt konsulentutgifter på 122,3 millioner kroner for prosjektet, som har et budsjett på 263 millioner kroner. 36,8 millioner kroner er brukt, eller planlagt brukt, på tjenester fra private. Det bekymrer tillitsvalgte, skriver Klassekampen.

– Hvis de privatiserer ikke bare utvikling og vedlikehold, men også drift av IKT-systemene, vil det si at operasjon og drift av norske våpensystemer vil være helt avhengig av private selskaper, sier Stina Hassel, leder i NTL Forsvar, til avisen.

Debatt: Norge trenger ikke privatisering av Forsvaret

Programansvarlig Cathrine Riddervold Devold i Mast forsvarer derimot konsulentbruken og bruken av det hun kaller en «konkurransepreget dialog».

– Med dagens teknologiske utvikling er det ikke realistisk at vi på egen hånd skal kunne bygge opp og beholde tilstrekkelig med kompetanse til å levere de løsningene sektoren trenger, skriver hun i en epost til Klassekampen og oppgir at de er innenfor kostnadsrammene som er satt.

Powered by Labrador CMS