Nyheter

I DIALOG: Forsvarskommisjonens leder Knut Storberget under tirsdagens dialogmøte i Fanehallen.
I DIALOG: Forsvarskommisjonens leder Knut Storberget under tirsdagens dialogmøte i Fanehallen.

Storberget om Forsvaret:
– Ser noen svært bekymringsfulle trekk

I ett år har forsvarskommisjonen dykket ned i det norske Forsvaret. Det etterlatte bildet er at Forsvaret ikke har operativ evne til å stå i en skarp situasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Dette var finalen på innhentingen, sier Knut Storberget, som leder Forsvarskommisjonen, til Forsvarets forum. Han lyttet tirsdag til 32 innspill fra ulike aktører i Fanehallen på Akershus festning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siden kommisjonen ble utnevnt i desember i fjor har han besøkt Forsvarets avdelinger over hele landet, reist til Berlin, Brussel og USA, og møtt en rekke aktører. Mandatet er å tegne et forsvarspolitisk veikart for de neste 10-20 årene.

System som sliter

Det etterlatte inntrykket etter kommisjonens foreløpige arbeid er dog alvorlig.

– Det er et system som sliter med å få selv kapasiteter som man allerede har kjøpt til å virke. Det tegner et bilde av at man ikke har operativ evne til å stå i en skarp situasjon, sier Storberget.

Han leder kommisjonen, men har ikke siste ordet når det gjelder kommisjonens standpunkter. Det skal medlemmene komme frem til sammen. Uttalelsene han gir til Forsvarets forum står derfor for hans egen regning.

Storberget ramser opp mangler innenfor personell, kompetanse, logistikk, infrastruktur og ammunisjon i Forsvaret i dag.

– Det trengs ressurser til få store kapasiteter til gå ordentlig på vingene, sier han.

Hvordan sikre at det Norge allerede har virker som system og hvordan den nasjonale kriseberedskapen er stilt, bør være gjenstand for politiske spørsmål, mener han.

Ny fase i arbeidet

Tirsdagens seanse i Fanehallen er den siste runden for å hente inn innspill til kommisjonen. Nå begynner arbeidet med å sy sammen rapporten som skal leveres 3. mai. Storberget forteller at de er kommet langt i tekstbehandlingen, men at det gjenstår en del arbeid med å foredle innholdet og å sy det sammen.

– Kan du lette på sløret om noen foreløpige konklusjoner?

– Nei, det er ikke ferdig før det er ferdig.

Han sier at de er en bredt sammensatt kommisjon med flere partier og at svarene ennå ikke er gitt. Det er dog én ting som skiller seg ut i denne kommisjonen:

– Jeg har sittet i flere offentlige utvalg, og jeg har aldri opplevd et så effektivt sekretariat!

Powered by Labrador CMS