Nyheter

LANGTIDSPLANEN: Forsvarskommisjonens leder Knut Storberget er tilfreds med langtidsplanen.

Storberget: – Et solid kvalitetsløft 

Forsvarskommisjonslederen beskriver den nye forsvarsplanen som monumental, og mener at det politiske Norge viser at de har forstått alvoret. 

Publisert Sist oppdatert

Kort tid etter den nye langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram, forteller leder i Forsvarskommisjonen at han er godt fornøyd med det han har rukket å lese på til nå. 

– Etter mitt skjønn er dette en solid langtidsplan, som jeg er veldig glad for at har bygget på kommisjonens rapport, sier Knut Storberget til Forsvarets forum. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han beskriver den nye planen som monumental, og trekker fram tre hovedpunkter han er særs fornøyd med at regjeringen er tydelige på i satsingen: 

  • Kapasiteter
  • Tidsrammene for når ting skal gjennomføres 
  • En forsterket hær 

– Jeg føler ikke kommisjonsrapporten er lagt i en skuff, sier han. 

Forutsigbarhet og slagkraft

Kommisjonens hovedbudskap i mai 2023 var en kraftig styrking av Forsvaret de kommende årene, og at det krevdes en politisk endring. Storberget beskrev det sikkerhetspolitiske bildet som bekmørkt. 

– Vi tror vi skal ta det som et godt tegn at både Forsvarskommisjonen og forsvarssjefen ga oss ganske sammenfallende råd, og at vi har lagt fram en langtidsplan som matcher det på en god måte, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram etter framleggelsen av rapporten.

Storberget mener at regjeringen legger opp til, og er i ferd med å gjennomføre en god prosess for å kunne få et bredt flertall på Stortinget. 

– Vi er avhengige av forutsigbarhet og slagkraft, og det er ofte det som er vanskelig når hverdagen kommer og budsjetter skal følges opp med de planer som legges, sier han. 

Han trekker fram at han er fornøyd med at regjeringen går bort fra å kjøpe spesialdesignet utstyr til Norge og legge opp til mer investering av hyllevare. 

– Det er alltid greit å få bevilget penger, men man må få best mulig utnyttelse av dem, sier Storberget. 

Han liker hvordan regjeringen har tenkt og at de er tydelige. 

– Det er gode takter at man i revidert nasjonalbudsjett skal ned på to prosent. Det betyr at da er vi i gang, legger han til. 

– En kjempeutfordring

Men med store summer og planer, kommer det også utfordringer. 

– Det er alltid veldig krevende med sånne løft, å få gjennomføringskraft i de strukturene som skal håndtere det. Det kommer til å bli en kjempeutfordring, sier han. 

Kommisjonslederen er likevel optimistisk og tror både politikerne og befolkningen nå forstår 

– Vi har hatt prosesser med kommisjoner og fagmilitære råd som er grundige, man har et kunnskapsgrunnlag for det man skal gjøre, og jeg tror det politiske Norge har forstått at forsvar, beredskap og trygghet må komme først, sier han. 

– Nå står gjennomføringen igjen, og det er ikke lite, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS