Nyheter

VOKSER: Forsvarsindustrien opplevde en sterk vekst i 2020. Eksport av Nasams-luftvern er en av årsakene til økningen.

Forsvarsindustrien i Norge økte omsetningen med 20 prosent

Forsvarets forskningsinstitutt har utgitt en rapport om utviklingen i norsk forsvarsindustri for 2020. Den viser en kraftig vekst i omsetning og eksport av våpen og materiell.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2019 til 2020 vokste den forsvarsrelaterte omsetningen med 20 prosent. Den samlede omsetningen var på 21,3 milliarder kroner, hvorav eksport til utlandet utgjorde 7,9 milliarder.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver FFI i sin årlige rapport om utviklingen i norsk forsvarsindustri.

– Statistikken viser at forsvarsindustrien i Norge har hatt en positiv utvikling i 2020, med en meget stor vekst i eksportmarkedene, sier forskningsleder Roar Smedsrød.

En av de viktigste årsakene til økningen er salg av luftforsvarssystemet Nasams. Kongsberg Defecene & Aerospace (KDA) har levert Nasams-luftvern til både Litauen og Indonesia.

Tallene viser at eksportøkningen var på 45 prosent sammenlignet med 2019.

Les mer: Kjøper norsk luftvernsystem

Forventer vekst også i 2021

Statistikken er innhentet fra 103 norske virksomheter og viser en forsvarsindustri i medvind. Antallet forsvarsrelaterte årsverk i Norge økte med 10 prosent fra 2019 til 2020. Rapporten viser også til at det har vært en sterk vekst i forsknings- og utviklingsaktiviteter der industrien er involvert.

I Norge var omsetningen fra forsvarsindustrien til Forsvaret var på 3,9 milliarder kroner, hvor de store virksomhetene sto for nærmere 55 prosent.

Over halvparten av virksomhetene forventer økt omsetning også for 2021, ifølge FFI.

Les også: Første skarpskyting med Hærens kampluftvern

Powered by Labrador CMS