Nyheter

FEIL: Ifølge Yngve Odlo blir det feil å sette stridsvogner, helikoptre og langtrekkende artilleri opp mot hverandre.
FEIL: Ifølge Yngve Odlo blir det feil å sette stridsvogner, helikoptre og langtrekkende artilleri opp mot hverandre.

Sjef FOH: – Behovet for stridsvogner er godt dokumentert

Generalløytnant Yngve Odlo mener stridsvogner er en viktig komponent av landforsvaret, som det vil være behov for i minst 15-20 år fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi står i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Det er viktig at vi opprettholder den operative evnen vi har. Stridsvogner er en viktig komponent av landforsvaret, sier sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Yngve Odlo til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv (DN) at forsvarssjef Eirik Kristoffersen skal ha frarådet regjeringen å anskaffe nye stridsvogner til Forsvaret.

Kristoffersen bekrefter overfor Forsvarets forum at han har gitt råd til regjeringen.

I stedet for å kjøpe stridsvogner, råder Kristoffersen regjeringen til å anskaffe nye helikoptre og langtrekkende ild til Hæren, ifølge DN. Ifølge Odlo blir det feil å sette stridsvogner, helikoptre og langtrekkende artilleri opp mot hverandre.

– Man må se helheten. Man kan ikke holde dette opp mot hverandre. Vi trenger nødvendig mobilitet, ildkraft og beskyttelse.

– Behovet for stridsvogner er godt dokumentert, og vil være der i minimum 15-20 år til. Jeg ser ikke noe alternativ, sier han.

Les også: Försvarsmakten markerer 100 år med stridsvogner

Sjefen for Panserbataljonen, oberstløytnant Lars Jansen forteller at han først fikk vite om forsvarssjefens anbefalinger gjennom mediene. Panserbataljonen er en av avdelingene i Hæren som har stridsvogner.

– Diskusjonen bør ikke handle om enten/eller, men at vi må ha en ambisjon om å bygge opp en landmakt som innehar alle de kapasitetene man trenger. Det innebærer mekaniserte styrker med stridsvogner, men også luftvern og langtrekkende ild, sier Jansen til Forsvarets forum.

I artikkelen i DN står det at hærsjef Lars S. Lervik skal ha sagt seg helt uenig med forsvarssjefen, men vil følge lojalt opp dersom det blir besluttet å droppe stridsvognene. Forsvarets forum har spurt hærsjefen om dette stemmer. Han svarer følgende på e-post:

«Når det gjelder stridsvognsanskaffelsen så forholder jeg meg til at regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner i tråd med fremdriftsplanen. Regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen, og jeg vil gi mine råd til han.»

Powered by Labrador CMS