Nyheter

REPRESENTERTE NORGE: Ni norske kadetter dro til Sanremo for å konkurrere i krigens folkerett. Regine Stokkevåg Eide (nr. fire fra høyre) var på vinnerlaget.

Norsk kadett til topps i konkurranse om krigens folkerett

Kadett Regine Stokkevåg Eide var på vinnerlaget i den årlige konkurransen i Sanremo i Italia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år drar norske kadetter til Sanremo i Italia for å delta i en internasjonal konkurranse i krigens folkerett. Da konkurransen i slutten av mars ble avholdt ved International Institute of Humanitarian Law i Sanremo i Italia, var det med en norsk kadett på vinnerlaget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Av over hundre militære kadetter fra hele verden gikk Regine Stokkevåg Eide fra Sjøkrigsskolen helt til topps, sammen med en britisk kadett. Eide var en av ni kvalifiserte norske kadetter.

Norske Martin Dirdal Bjørnsen var på laget som kom på andreplass.

Krigens folkerett er de rettsregler som gjelder for opptreden under krig og væpnet konflikt. De regulerer hvordan krigførende parter skal forholde seg til hverandre og hvordan disse skal forholde seg til nøytrale parter.

Under konkurransen blir kadetter fra ulike land satt sammen på lag. Lagene skal representere fiktive land i en fiktiv krig.

Underveis i konkurransen må kadettene løse en rekke juridiske problemstillinger, samtidig som de skal fremme sitt lands interesser.

Problemstillingene omhandler krigens folkerett, menneskerettigheter, strafferett og annen juss.

– Jeg er veldig imponert av årets kadetter. Ikke bare av de to som fikk et meget bra resultat med sine lag, men av alle de ni som deltok på vegne av Norge, skriver hovedlærer i operasjonell rett ved Stabsskolen Jo Andreas Sannem i en e-post til Forsvarets forum.

– Og ikke bare av deres juridiske kunnskaper (til tross for relativt sparsommelig kursing innenfor dette) men også av deres evne til å argumentere for sitt syn – på engelsk i en setting med mange med engelsk som morsmål – og til å anvende og vise fram jussen i en konkret militær kontekst.

I løpet av oppholdet i Sanremo får kadettene bygge nettverk med andre lands fremtidige offiserer.

– Jeg er også meget fornøyd med hvordan de representerte Norge og skolene sine for øvrig, både gjennom sosialisering og nettverksbygging og under de formelle delene av konkurransen, slik som kulturkvelden og ulike seremonier.

VINNERLAGET: Regine Stokkevåg Eide og en britisk kadett (t.h.) ble kåret til vinnere i den internasjonale konkurransen.
Powered by Labrador CMS