Nyheter

FMAS FAVORITT: Denne konstruksjonen, som forestiller KNM «Steil» og KNM «Maud» er en av vinnerne i Forsvarets forums årlige pepperkakekonkurranse.

FMA om pepperkakefartøy: – Stilrene og pent pyntet

Tre vinnere av Forsvarets forums pepperkakekonkurranse er plukket ut av Forsvarsmateriell, Baker Hansen og redaksjonen selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sju sterke bidrag ble sendt inn til Forsvarets forum i anledning årets pepperkakekonkurranse, #pepperkakebrakka2021. Vi er imponert over innsatsen som er lagt ned, og gleder oss allerede til å se flere fantastiske byggverk neste år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til de klassiske huskonstruksjonene, som i år er tolkninger av Pasvik grensestasjon og messa på Sessvollmoen, er det sendt inn brokonstruksjoner fra Krigsskolen og en rekke rekonstruksjoner av materiell.

For å plukke ut de tre vinnerne, har Forsvarets forum knyttet til seg fagkompetanse fra Forsvarsmateriell (FMA) og Baker Hansen, Norges eldste bakeri.

I 2020 var det Kristian (9) som stakk av med seieren. Se hva han bygget her!

FMAs favoritt

Det er FMA som til daglig arbeider med å utruste Forsvaret med materiell, og har ansvar for å kjøpe inn- og av og til selge - fly, kjøretøyer og fartøy.

Og det er sistnevnte materiellgruppe som har vunnet FMAs gunst i årets konkurranse. Kommunikasjonssjef Sven Halvorsen i FMA måtte gå en runde med fagmiljøet før han forkynte dommen:

FMAS FAVORITT: Denne konstruksjonen, som forestiller KNM «Steil» og KNM «Maud» ble FMAs vinner.

«Vår stemme går til pepperkake-konstruksjonen av KNM «Maud» og KNM «Steil». Peppekakebakerne har på en fin måte visualisert en komplisert operasjon med etterfylling av drivstoff på sjøen mellom to av Forsvarets fartøyer. Begge pepperkake-fartøyene er lett å kjenne igjen og RAS-tårnene til KNM «Maud» kommer tydelig frem. Fartøyene er stilrene og pent pyntet. Her har det vært lagt ned mange arbeidstimer i planlegging og utførelse. Konstruksjonen viser også en stolthet for materiellet og den viktige jobben mannskapet gjør for Norge og Forsvaret».

RAS-tårn er de to tårnene som du ser foran broen på KNM «Maud». De brukes til å forsyne andre fartøy med drivstoff og vann, og er kanskje logistikkfartøyet aller viktigste verktøy.

Det er Stefan Lynes Plessas, som er menig på KNM «Maud», som har sendt inn bidraget på vegne av gjengen som står bak konstruksjonen. Ifølge Plessas er det totalt 14 personer som har bidratt til det krevende verket.

– Jeg synes det er stilig at FMA liker verket vårt, for hensikten var jo å vise litt frem hvilke kapasiteter Sjøforsvaret, og spesifikt «Maud», kan bidra med. I likhet med å bake og sette sammen dette prosjektet er RAS-ing en veldig nøye prosess, hvor det trengs mange folk som har fullt fokus på oppgaven sin for å lykkes, sier Plessas.

Bakerens favoritt

Baker Hansen er Norges eldste bakeri, med tradisjoner tilbake til 1861. Det var faktisk Baker Hansen som bakte det aller første kneippbrødet i 1895, ifølge NRK. Styreleder Morten Hals har plukket ut sin favoritt, nemlig pepperkakeversjonen av Sessvollmoen.

– Jeg går absolutt for Sessvollmoen. Veldig gjennomført og flott, alt sammen. Fint hus med takstein, vinduer og pynt. Flott slede med flotte reinsdyr. Juletre. Synes nok det var i en egen klasse, lyder vurderingen fra Hals.

Det er Karina Fossberg Løken som har sendt inn dette flotte huset, på vegne av de ansatte på kjøkkenet. Løken er selv sivilt ansatt på kjøkkenet.

IMPONERENDE: Sjekk ut detaljene! Vinduer i «glass», et eget skilt, reinsdyr og takstein på taket.

Redaksjonens favoritt

Den siste vinneren er plukket ut av redaksjonen i Forsvarets forum og forestiller Pasvik grensestasjon ved grensen mot Russland. Byggverket er laget av kokkene på grensestasjonen og er sendt inn av Franziska Skogsholm.

«Redaksjonens favoritt er gjenskapningen av grensestasjonen i Pasvik. Verket er gjennomført, med pene linjer og finurlige løsninger på krevende arkitektoniske detaljer, slik som den «hengende» inngangen og vinduene. Ikke bare er pepperkakehuset i seg selv en fryd for øyet, men pepperkakebakerne har satt den inn i et snølandskap som hever helhetsinntrykket. Oppstillingen av skumnisser setter en humoristisk prikk over i’en».

FAVORITT: Til vanlig holder grensevaktsoldatene i Pasvikkompaniet til på grensestasjonen. I romjulen har et svært sjarmerende skumnisse-kompani vikariert.

Vinnerene kontaktes på mail eller via privatmelding på Instagram og belønnes med 20 flakslodd. De resterende deltakerne får fem flakslodd hver.

Forsvarets forum takker for alle de flotte bidragene vi har mottatt i år og oppfordrer alle til å tenke på hva slags militære pepperkaker de kan lage neste jul, allerede nå!

Powered by Labrador CMS