Nyheter

TILLIT: Tross kritiske saker i mediene, er Forsvaret fremdeles en viktig instutisjon for norske innbyggere.
TILLIT: Tross kritiske saker i mediene, er Forsvaret fremdeles en viktig instutisjon for norske innbyggere.

Varslingssaker og krig påvirker folks inntrykk av Forsvaret

Årets utgave av Forsvarets innbyggerundersøkelse viser at folks inntrykk av Forsvaret nesten er på nivå med fjoråret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge undersøkelsen hadde norske innbyggere et historisk godt inntrykk av Forsvaret i årene 2020 og 2021, da 68 og 69 prosent av deltakerne svarte at de hadde et godt inntrykk av Forsvaret de respektive årene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2022 ble undersøkelsen gjennomført samtidig som flere varslingssaker fra Forsvaret ble omtalt i mediene. På tross av den kritiske omtalen har 2022 vært et spesielt år for Forsvaret.

Les også: Befal anker overgrepsdom og får Elden som forsvarer

I rapporten fra årets undersøkelse står det at 76 prosent av deltakerne mener det er meget nødvendig at Norge har et forsvar, noe som er historisk høyt. I tillegg mener 61 prosent at det er meget nødvendig å styrke Forsvaret. Det nevnes at bakteppe for undersøkelsen er både den internasjonale Nato-øvelsen Cold Response, men også krigen i Ukraina.

Synet på Nato og Nato-medlemsskap er mer positivt nå enn før. I fjor var andelen som mente Nato ga et meget godt inntrykk på 17 prosent. I år har dette tallet nesten doblet seg og er nå 31 prosent.

Innbyggerundersøkelsen gjennomføres av Forsvaret hvert år. Den spør et utvalg av norske innbyggere over 18 år hva de mener om Forsvaret. Den første undersøkelsen startet i 2011.

Powered by Labrador CMS