Nyheter:

F-35: Her på Rygge og andre norske fly- og sjøbaser ønsker regjeringen at USA skal få sette opp egen infrastruktur med bruksrett.
F-35: Her på Rygge og andre norske fly- og sjøbaser ønsker regjeringen at USA skal få sette opp egen infrastruktur med bruksrett.

Russland ut mot norsk forsvarssavtale med USA

Russlands utenriksdepartementet mener Norge er på vei bort fra vår selverklærte basepolitikk etter forsvarsavtalen med USA.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen sier avtalen ikke bryter med norsk basepolitikk. Det mener Russland den gjør, skriver VG.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er et nytt bevis på at Oslo gradvis oppgir sine selvpålagte restriksjoner, sa Maria Zakharova, talskvinne for utenriksminister Sergej Lavrov, på en pressebrifing i Moskva torsdag.

Forsvarsavtalen åpner for det som kalles omforente områder på norske fly- og sjøbaser. Der vil amerikanerne kunne sette opp infrastruktur for egen regning, som de så vil få bruksrett for.

Les også: Ekspert om de russiskvennlige miljøene i Tsjekkia: – Et helt økosystem

Avtalen må godkjennes av Stortinget før den trer i kraft. Venstresiden har reagert kraftig og sagt den åpner for amerikanske baser på norsk jord, og at den kan være grunnlovsstridig.

Videre skriver russisk UD på sine hjemmesider at avtalen viser at Nato ruster opp i Arktis.

– Russland har til alle tider markert misnøye med alliert aktivitet i Norge og vårt samarbeid med sentrale allierte. Det måtte vi forvente også denne gangen, skriver statssekretær i UD, Audun Halvorsen (H) i en SMS til VG.

Powered by Labrador CMS