Debatt:

Seriøse mennesker som er opptatt av Forsvaret er lei av dette spillfekteriet, skriver Janne Haaland Matlary. Her ser vi forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Anniken Huitfeldt (Ap).
Seriøse mennesker som er opptatt av Forsvaret er lei av dette spillfekteriet, skriver Janne Haaland Matlary. Her ser vi forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Anniken Huitfeldt (Ap).

– Forsvaret prioriteres ikke av regjeringen

Det er også helt klart at opposisjonen driver et lettvint politisk spill, skriver Janne Haaland Matlary.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg er helt enig med Oddmund Hammerstad i at Forsvaret ikke prioriteres som det bør, gitt den alvorlige formaningen om sikkerhetspolitisk forverring som man leser i Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP). Nils Holme, som kjenner budsjett versus trusselbilde kanskje bedre enn noen, skriver i Offiserbladets siste nummer at den sikkerhetspolitiske situasjonen erkjennes og beskrives som mye verre enn på mange år.

På tross av dette er ikke betalingsviljen større. Hans analyse konkluderer med at det man vil finansiere egentlig kun er etterslepet for perioden til 2024. Så igjen er det stort og stadig større sprik mellom trussel- og risikobildet og betalingsviljen.

Dette er skuffende, men intet nytt.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Det er helt klart at Forsvaret ikke prioriteres av denne regjeringen, og det er også helt klart at opposisjonen driver et lettvint politisk spill for å se ut som de er høyere og mørkere, derav returen av LTP til regjeringen, men uten løfter om å finansiere mer av strukturen. Nå har opposisjonen flertall, og bør svare på hovedspørsmålet om hvorfor ikke prioriteres Forsvaret når den klager så mye på LTP. Hvis det er analysefeil fra embetsverket man klager på, er det en ting, men det er ikke essensen av 'kravene'.

Det er helt klart at Forsvaret ikke prioriteres av denne regjeringen, og det er også helt klart at opposisjonen driver et lettvint politisk spill...

Man er aktør i en politisk prosess, men vil ikke forhandle med regjeringen og har ingenting å tilby heller, så i stedet for reell politikk sender man planen i retur og later som dette er en annen politikk enn den fremlagte fra regjeringen. Som det heter i barnesangen, «They huffed and they puffed» («de blåste og bar seg», red. anm.), men ingenting kom ut av det hele.

Jeg tenker at seriøse mennesker som er opptatt av Forsvaret er lei av dette spillfekteriet, inkludert lei av at det stadig presenteres sikkerhetspolitiske analyse av trussel- og risikobildet som er gravlavorlige – med god grunn – mens Forsvarets budsjettpost er noe av det sist prioriterte av omtrent alle norske politikere.

Kanskje må det et strategisk sjokk til før man innser dette. De revisjonistiske land i verden som faktisk bruker militærmakt for å fremme sine interesser – les Kina, Russland, land i Midt-Østen, Kaukasus med flere – bruker mye mer enn to prosent BNP på forsvaret. Norge er enda ikke på to prosent.

...seriøse mennesker som er opptatt av Forsvaret er lei av dette spillfekteriet...

USA er i politisk nedsmelting under president Donald Trump, og selv om vi fremdeles kan regne med artikkel 5 i Nato, er det egen forsvarsevne inntil andre unnsetter, som er det kritiske punkt.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS