Nyheter

HJEMKOMST: Pappa Morten ble ønsket velkommen hjem av datteren Anna Elisif og resten av familien. Det kan du se i NRK sin serie «Bli med heim».

Forsvarsfamilie i NRK Super-serie: – Grugleder seg

NRK Super-serien «Bli med heim» følger norske barn og familiesituasjonen deres. I neste ukes episode får man bli med hjem til en forsvarsfamilie.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK sin dokumentarserie «Bli med heim», følger norske barn som vokser opp i ulike familier. I den kommende episoden blir seerne kjent med Anna Elisif (9) fra Orkdal, som har en pappa som jobber i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Anna Elisif og familien er lette å bli glad i. De er åpne og prater nært og forståelig om både det som er fint og det som kan være litt utfordrende med å ha en pappa som er mye vekke på jobb, forteller prosjektleder for «Bli med heim», Stine Kyrkjebø Johansen, til Forsvarets forum.

– Dette er ei jente som er stolt over pappaen sin og jobben han gjør. Det blir tårevåt avskjed på flyplassen og et hjertevarmt møte når han kommer hjem igjen.

Niåringen Anne Elisif setter ifølge Kyrkjebø Johansen ord på bekymringene hun har som følge av at faren jobber i Forsvaret.

– I denne episoden får seerne oppleve et nært og fint forhold mellom pappa Morten og resten av familien som må bli igjen hjemme når han reiser på oppdrag i Israel.

Jenny (7) vet godt hvor Irak ligger på kartet. Det er fordi pappaen hennes drar dit på jobb. Les mer om Jenny og familien her!

ISRAEL: I «Bli med heim» møter du Anna Elisif og pappa Morten, som jobber i Forsvaret.

– Ja, hvorfor ikke

Pappa Morten har vært flere turer i utlandet på jobb. Når han ikke er i utlandet, ukependler han fra Trøndelag til Bodø.

– Morten var i Israel da NRK kontaktet oss og vi svarte bare «ja, hvorfor ikke». Ungene syntes det var kjempestas, forteller mor Eva Angvik-Kristiansen.

Familien har fått se episoden før den sendes neste uke, og de er godt fornøyd.

– Den ble kjempefin, helt toppers. Anna Elisif er jo hovedpersonen, så hun får fortelle fra sitt ståsted, hvordan hun ser på det å ha en pappa som reiser med Forsvaret og kan havne i potensielt farlige situasjoner.

– Hun sier jo det at hun savner han mye, men samtidig er hun veldig stolt over han og kunne ikke tenkt seg at han jobbet med noe annet, forteller Angvik-Kristiansen.

Familien fra Gjølme i Orkland, er en av få forsvarsfamilier som bor akkurat der. I motsetning til for eksempel alle de som bor tett på Ørland flystasjon og dermed har flere i barnas omgangskrets med foreldre som drar utenlands med Forsvaret.

– Vi har hatt litt fokus på det tidligere, hvor Morten har laget videodagbøker fra Israel som skoleklassene til jentene har fått se, sånn at de også kunne være litt med og forstå litt.

Både Anna Elisif og lillesøsteren venter spent på at episoden skal sendes.

– De grugleder seg nok litt, ja. Begge klassene kommer nok til å sitte klistret foran skjermen.

Marthe forstod ikke hvorfor faren måtte reise til en plass som var så farlig som Afghanistan. Les mer om Marthe sin opplevelse her!

Ønsker å speile mangfold

Episoden med Anna Elisif og familien sendes på NRK barne-TV tirsdag 16. november, som en del av seriens femte sesong. I løpet av sesongen blir seerne kjent med blant andre Oliver som bor på asylmottak, Anna Olivia som har foreldre med rusproblemer og familien til Athina, som driver et hotell.

Kyrkjebø Johansen forteller at NRK Super ønsker å bruke serien til å speile mangfoldet av familier som finnes i Norge.

– Gjennom serien får vi muligheten til å bli kjent med familier som på en spesiell måte setter vilkårene for hvordan oppveksten til dette ene barnet er. NRK Super mener det er viktig å vise mangfold og gi barn kunnskap om det som er annerledes.

Les også: – Bak hver og en av oss i uniform står det en familie. De får alt for lite oppmerksomhet, skriver Gunn Elisabeth Håbjørg, brigader og sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter.

Powered by Labrador CMS