Nyheter

RELIGION: Forsvaret vil slutte med bønn under oppstilling.

Forsvaret dropper bønn under oppstilling

Forsvaret har besluttet å avvikle tradisjonen med bønn under oppstilling. I stedet skal soldatene tilbys etisk appell, skriver Vårt Land.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes dette er en veldig god beslutning, som er helt i tråd med vår anbefaling. Dette gjør at vi får en god og tidsmessig innretning for ivaretakelse av tros- og livssynsutøvelse i Forsvaret, sier Nils Terje Lunde, nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps, til avisen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Forsvaret bes om å tone ned religiøse symboler

Den kristne seremonien erstattes dermed med en livssynsåpen seremoni, en såkalt etisk appell. På den måten sikres reell fritaksrett for soldater.

Ifølge et skriv Vårt Land har fått innsyn i, sendte forsvarsstaben denne uka en formell bestilling om å implementere endringen til Forsvarets fellestjenester, som tros- og livssynskorpset er en del av.

Les også: Forsvaret skal avholde id-markering for første gang

Endringen skjer ti måneder etter at Stian Husby, troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde, i en kronikk på NRK Ytring viste til at staten og Den norske kirke i 2016 offisielt skilte lag. Han betegnet båndene som så tette at han fant det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon. Husby problematiserte blant annet bønn under oppstilling.

Powered by Labrador CMS