Nyheter

OVERVÅKNING: Tre av fem P-8 Poseidon-fly står i dag på Evenes. Neste år ankommer de to siste flyene Norge.
OVERVÅKNING: Tre av fem P-8 Poseidon-fly står i dag på Evenes. Neste år ankommer de to siste flyene Norge.

Amerikanske Poseidon-fly har langtrekkende «glidetorpedo»

Torpedo er en del av den norske P-8 Poseidon-anskaffelsen, men Luftforsvaret holder kortene tett til brystet når det gjelder om det også omfatter den amerikanske «glidetorpedoen».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske marinens P-8 Poseidon-fly har fått et nytt våpen i arsenalet som kalles High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability (HAAWC), produsert av Boeing.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Teknologien gjør en standard torpedo av typen Mk 54 sluppet fra luften til et langtrekkende «glidetorpedo».

Les også: Sverige får ny kampvest spesialtilpasset kvinner

HAAWC består av et vingesett som festes til torpedoen. Når torpedoen slippes fra flyet spretter vingene ut og våpenet glir mot målet ved hjelp av GPS-styring. Når torpedoen når målet, slippes den fra vingesettet og ned i vannet ved hjelp av en fallskjerm.

Ved hjelp av treghetsnavigasjon skal HAAWC også kunne operere i områder der GPS-styring ikke vil fungere. I tillegg kan systemet omprogrammeres slik at det kan endre kurs og prioritere nye mål, også etter at det er sluppet fra flyet.

LANGTREKKENDE: HAAWC består av et vingesett som festes til torpedoen som vist på bildet.
LANGTREKKENDE: HAAWC består av et vingesett som festes til torpedoen som vist på bildet.

To store fordeler

Akkurat hvor langt torpedoen vil kunne glide med HAAWC er ikke kjent, men ifølge The Drive har Boeing sagt at et vingesett laget til bomber, med omtrent samme vekt som Mk 54-torpedoen, kan nå mål på avstander rundt seks mil.

For de maritime overvåkningsflyene skal dette gi to store fordeler: De kan holde seg på større avstand til potensielle trusler, noe som gjør at besetningen på flyet utsetter seg for mindre risiko og flyene må i mindre grad avvike fra sin opprinnelige rolle for å gjennomføre torpedoangrep.

Torpedoer en del av norsk anskaffelse

I løpet av 2022 har Norge mottatt og satt i drift tre nye maritime overvåkningsfly av typen P-8 Poseidon. Til neste år vil ytterligere to fly ankomme landet.

I Forsvaret jobbes det med å innfase P-8 noe raskere i operativ tjeneste enn det som opprinnelig var planlagt, ifølge kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, oberstløytnant Eivind Byre.

Etter planen skal flyene være fullt operative i 2025. Frem til sommeren 2023 vil en gammel kjenning opprettholde kontrollen.

– De aldrende P-3 flyene har levert langt mer enn normalt. De gjør en ekstra viktig jobb med å holde kontroll på havområdene i den nye og mer usikre sikkerhetspolitiske situasjonen, forklarer Byre til Forsvarets forum.

Når det gjelder det nye våpenet amerikanerne har utstyr sine Poseidon-fly med holder Luftforsvaret kortene tett til brystet:

– Torpedoer er en del av P-8-anskaffelsen. Vårt fagmiljø følger aktivt med på utviklingen innen området, men vi kan ikke kommentere denne glidetorpedoen spesifikt, sier Byre.

Powered by Labrador CMS