Nyheter

Humor om tredje verdenskrig tar av på sosiale medier

Memer om verdenskrig sirkulerer på nett. Unge gjør narr av verneplikt, mobilisering og verdensledere – men selv om uttrykksformen er ny, er konseptet gammelt.

POPULÆRT: Memer og videoer om en potensiell tredje verdenskrig er blitt populære hvor enkelte får millioner av likes og seere.
Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Memer om en mulig tredje verdenskrig florerer på nettet, spesielt det siste halve året.
  • Infanteristen, en anonym Instagram-bruker, bruker humor for å adressere temaer som påvirker Forsvaret.
  • Humorforsker Kai Hanno Schwind sier at humor gir oss muligheten til å bearbeide angst og usikkerhet rundt ukomfortable temaer.
  • Talsperson for Forsvaret, Aleksander Hage, advarer om at humor kan skjule feilinformasjon, men anerkjenner at det kan øke oppmerksomheten rundt alvorlige temaer.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Memer om en mulig tredje verdenskrig florerer på nettet, spesielt det siste halve året.

– Å tulle med krig er noe av det som gjør at man håndterer krig, sier instagrambrukeren Infanteristen til Forsvarets forum.

Infanteristen, som ønsker å være anonym, er en instagramkonto med 25,7 tusen følgere som publiserer memer om Forsvaret. 

– For meg handler det om å spre humor og glede, men samtidig kunne adressere ulike temaer som påvirker forsvaret og ansatte, sier Infanteristen.

Brukeren har selv delt et innlegg som gjør narr av krig mot Russland. 

Humor som bearbeiding

NRK omtalte saken først. 

Kai Hanno Schwind er førsteamanuensis ved Kristiania med doktorgrad i medievitenskap fra UiO og forsker på humor. Han sier at det ikke er unikt å bearbeide slik tematikk ved å bruke humor.

– Dette har vi gjort i all tid. Humor gir oss den unike muligheten til å bearbeide angsten og usikkerheten rundt ukomfortable temaer, sier Schwind.

Det eneste som er unikt, er formen som brukes. Ifølge forskeren har ulike generasjoner tatt i bruk den uttrykksformen som er nærmest dem, og for generasjon Z er det via memer.

Gjemmer seg bak komedie

Ifølge talsperson for Forsvaret, Aleksander Hage, er det menneskelig at folk tuller om alvorlige temaer, men det er allikevel ikke uproblematisk. 

– I humor og satire kan det gjemme seg bevisst feilinformasjon. Det er jo en velkjent form å fremme et syn i en sak ved å gjemme det bak komedie, sier Hage.

Han understreker at Forsvaret følger med på hvem som er aktive i deres kanaler. 

– Forsvaret følger bevisst litt med på hvilke kontoer som publiserer hva, for å ha oversikt over hva som skjer i informasjonsstrømmen, sier han. 

– Er det noe uheldig ved at slike memer florer på nett nå?

– Jeg tenker ikke det er uheldig, det bringer oppmerksomhet rundt et alvorlig tema. Som gjør at folk kanskje følger litt ekstra med og engasjerer seg i geopolitiske spørsmål. Noe som er veldig bra for demokratiet, sier Infanteristen. 

– Jeg håper ikke folk bruker memes som informasjonskilde. De kan jo trekke oppmerksomhet mot aktuelle hendelser, men det er ikke nyheter, sier Hage.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hva er innafor?

– Hvor går grensen på hva som er greit å tulle med?

– Jeg tenker ofte «er dette noe Johan Golden kunne sagt på Nytt på Nytt?» og legger listen rundt der, sier Infanteristen.

Humorforskeren mener at grensen for hva som er innafor, vil være individuell.

– Jeg tilhører de som sier det er lov til å vitse om alt, men det kommer an på hvordan man gjør det, sier Schwind.

Han tror allikevel at hva man tuller om kan endre seg avhengig av hvor tett man er på truslene.

– Det er også individuelt, men jeg kan tenke meg at etter hvert klarer ikke alle å skape nok avstand til å tulle om slikt, sier han.

Powered by Labrador CMS