Nyheter

HISTORIE: Granaten ble funnet ved hjelp av metalldetektor. Rett før hadde teamet funnet en mynt fra 1938 med et nazi-symbol på.

Fant granat ved skole på Sunnmøre: – Stor sjanse for flere funn fra krigen

Granaten som ble funnet ved en barneskole på Vigra er trolig fra andre verdenskrig. 

Publisert Sist oppdatert

Arkeologer fant mandag en granat i forbindelse med bygging av en skole på Vigra i Giske kommune. Nå holder politiet vakt ved skolen.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

Forsvaret skal være på stedet tirsdag ettermiddag for å ta hånd om granaten. Det opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

Granaten skal ikke være farlig om den få ligge i fred, sier operasjonslederen til NRK.

Detektorist og historiejeger Kim Erik Dybvik var med på teamet som fant granaten. Han forteller at de raskt skjønte hva det dreide seg om. 

– Jeg vurderte den til å være live, altså skarp. Men vi er ingen eksperter på granater, vi har masse erfaring på detektering. Vi vurderte faren sammen med politiet, skriver Dybvik i en melding til Forsvarets forum. 

Dybvik legger til at de har fått i oppdrag å kartlegge området i forkant av en arkeologisk undersøkelse. 

– Vi tenker at det har veldig stor verdi for oss å kunne gjenkjenne lyden og verdien den gir oss på detektoren i tilfelle det ligger flere granater i området, slik at vi ikke setter spaden rett i en. Vi rørte den aldri etter at den kom ut av hullet og anså den som stabil nok til å undersøke den kjapt med luftsveip, sier han videre. 

Granaten var heller ikke det eneste historiske funnet de kan ha snust fram de siste dagene. 

– Vi fant også en mynt fra 1938 med nazi-symbol rett før dette funnet. Vi antar at det kan muligens settes i sammenheng, og at det derfor er stor sjanse for flere funn fra krigen her. Vi må opptre forsiktig og profesjonelt, sier han. 

Skolen har flyttet undervisningen fra bygget som ligger nærmest, men ellers driftes skolen som normalt. Det skriver Giske kommune i en pressemelding. Foreldrene er orientert om situasjonen.

Kommunen melder at granaten sannsynligvis er fra 2. verdenskrig.

GRANATFUNN: Vigra er den største av øyene i Giske kommune like nord for Ålesund i Møre og Romsdal. Der ble det funnet en granat ved en skole tirsdag.
Powered by Labrador CMS