Nyheter

NYE KAMPVOGNER: Forsvaret skal bygge om 20 CV90 kampvogner, slik at de kan styrke den operative evnen i Forsvaret. Bildet er fra 2017 med en av de tidligere kampvognene CV90.
NYE KAMPVOGNER: Forsvaret skal bygge om 20 CV90 kampvogner, slik at de kan styrke den operative evnen i Forsvaret. Bildet er fra 2017 med en av de tidligere kampvognene CV90.

Forsvaret får ombygde CV90 kampvogner

Fredag rullet de fire første av totalt 20 ombygde CV90 kampvogner ut fra Ritek i Levanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye kampvognene vil være med på å styrke den operative evnen til Forsvaret, mener Forsvarsdepartementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Regjeringen styrker Hæren i tråd med vedtatt langtidsplan, og disse kjøretøyene av typen CV90 inngår i planene for oppbyggingen av en større landmakt i årene fremover, sier statssekretær Bent Joacim Bentzen (Sp).

Les også: Nato-Norden vil få 250 moderne kampfly

Under koronaepidemien ble det bevilget midler for å støtte norsk næringsliv, og flere av anskaffelsesprogrammer i forsvarssektoren ble satt i gang raskere enn planlagt.

– Ved ombyggingen av disse vognene, har det vært viktig for regjeringen at det er norske arbeidsplasser som blir støttet. Det har vært mulig takket være et smidig og godt samarbeid mellom Forsvaret, Forsvarsmateriell, Ritek og rettighetshaveren BAE Systems Hägglunds, sier statssekretæren.

Han legger til at verkstedet i Levanger kan ligge godt an i konkurransen fremover.

– I årene som kommer vil det bli anskaffet mer kjøretøymateriell til Hæren, og Ritek bør med sin kompetanse og kapasitet ligge godt an til å konkurrere om disse oppdragene, sier Bentzen.

Forsvarets forum skrev lørdag 7. mai en sak om den siste opprinnelige CV90 kampvognen, som ble satt på Forsvarsmuseet på Akershus festning, etter å ha «revolusjonert» i Hærens mekaniserte avdelinger da den ble satt inn i tjeneste i 1999.

Sjefssersjant Rune Wenneberg, beskriver i artikkelen at han kalte CV90 kampvognen for en «game-changer» under operasjonene i Afghanistan.

I artikkelen opplyser spesialrådgiver Endre Lunde i Forsvarsmateriell, at museet ønsker å bruke vogna som del av Afghanistansutstillingen sin, og den vil derfor være satt opp slik den så ut der nede i 2007.

Powered by Labrador CMS