Nyheter

BRUS: Pepsi Max i hyllene på en norsk dagligvarebutikk. Illustrasjonsfoto.

Ukrainsk svarteliste har ikke blitt diskutert formelt i Forsvaret

Forsvaret har ingen planer om å fjerne Pepsi fra sine kiosker og kantiner. – Ansatte står fritt til å gjøre egne etiske vuderinger, opplyser Forsvarsdepartementet.

Publisert

Ukraina setter PepsiCo på svarteliste - SAS fjerner brus, skrev E24 lørdag.

Boikotten skjer fordi PepsiCo har havnet på Ukrainas liste over selskaper de mener støtter Russlands krigføring.

Listen heter International Sponsors of War.

– Problemstillingen har ikke blitt diskutert formelt i Forsvaret, skriver pressevakt i Forsvarsdepartementet, Andreas Lander, i en e-post til Forsvarets forum.

Han skriver videre at Forsvaret forholder seg til vedtatte retningslinjer om sanksjoner gitt fra norske myndigheter.

– Opp til hver enkelt

Lander henviser ellers til at Forsvarets kantiner og kiosker driftes av Compass Group Norge.

– Norske bedrifter og enkeltpersoner er pålagt å følge de vedtatte sanksjoner som gjelder, og listen over selskaper som er sanksjonert av EU og Norge. Utover dette står ansatte fritt til å gjøre egne etiske vurderinger for seg selv, ifølge Lander.

Dag Erik Kongslie er kommunikasjonssjef i Compass Group.

– Compass Group etterlever alle gjeldende norske sanksjoner og hensyntar anbefalinger som gis av norske myndigheter, opplyser Kongslie i en e-post til Forsvarets forum.

Når det gjelder konkrete produkter svarer han følgende:

– Dersom kunder ønsker at vi fjerner produktene som følge av Ukrainas svartelisting av enkeltleverandører, tas de ut fra salg med en gang. Dette blir da opp til hver enkelt kunde der vi er leverandør, skriver Kongslie.

Boikott i det svenske forsvaret

I juni ble det kjent at det svenske forsvaret boikotter O'boy og andre produkter fra Mondelēz.

– Det siste året har vi støttet Ukraina på ulike måter og dette er en ytterligere måte for oss å støtte dem på, sa talsperson for Försvarsmakten, Guna Graufelds, ifølge Aftonbladet.

På Mondelēz sine nettsider står det at selskapet har skalert ned sine aktiviteter i Russland, «inkludert stans i alle nye kapitalinvesteringer og reklameutgifter.»

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) spurte i juni om hvordan norsk næringsliv i bør forholde seg til Ukrainas svarteliste.

Listen heter International Sponsors of War.

Norge har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker, med noen mindre tilpasninger, svarte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Og hun svarte videre:

«I et liberalt demokrati bør det være det grenser for hva myndighetene skal ta stilling til på vegne av bedrifter og befolkning.»

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes, som produserer Pepsi i Norge, har takket nei til å kommentere at PepsiCo er havnet på Ukrainas svarteliste, og at SAS har sluttet å servere Pepsi i sine lounger. Det har ikke lykkes Forsvarets forum å få en kommentar fra PepsiCo.

Powered by Labrador CMS