Nyheter

FORVERRET: Grunneiere og naboer til flybasen på Ørland har gått til sak mot Forsvarsbygg grunnet økt støy.

Rettssak mellom grunneiere på Ørland og Forsvarsbygg i gang

Grunneierne mener at eiendommene er påført ulemper, og at husene har fått forringet verdi etter at Forsvarets nye F-35 jagerfly kom til basen. Forsvarsbygg avviser grunnlaget for erstatning.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag startet rettssaken mellom grunneiere rundt kampflybasen på Ørland i og staten i Trøndelag, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I alt er det over 200 naboer til basen som berøres, og av dem er det tatt ut ti grunneiere som skal representere deres sak. Grunneierne mener at eiendommene er påført ulemper, og at husene har fått forringet verdi etter at Forsvarets nye F-35 jagerfly kom til basen. Hovedargumentet til grunneierne i saken er forverringen av støy, som har økt vesentlig.

Norge har gått til innkjøp av 52 nye kampfly, hvor så langt 37 av disse er kommet til Norge. I 2024 er det planlagt at alle de nye flyene skal være i drift, og at innbyggerne på Ørland da vil kjenne på den reelle aktiviteten rundt flybasen.

Erstatningskrav

Advokat Arild Paulsen fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig sier til NRK at retten skal ta stilling til om det er grunnlag for erstatning. Erstatningskravet ligger i snitt på 700-800 tusen kroner per eiendom.

Ekteparet Unni og Helge Grande er to av dem som nå går til sak mot staten og beskriver at det dirrer i brystet, og at de ikke kan være utendørs uten å holde for ørene når kampflyene flyr over dem.

Til TV2 sier boligeier Jens Erik Nesset at det ikke nytter å snakke sammen når man er ute og flyene flyr.

– Du hører lyder i bygningskonstruksjonen når F-35 er i farta, det rister i veggene, forteller Nesset.

Uenig

Staten, representert ved Forsvarsbygg, uttaler at de fra deres side ikke ser noe grunnlag for erstatning.

– Vi mener jo etter å ha gjort undersøkelser i eiendomsmarkedet at verdiene rundt basen faktisk har steget i denne perioden, sammenlignet med andre områder her, sier prosjektleder for Forsvarsbygg kampflybase, Carl Oscar Pedersen til NRK.

Ifølge Forsvaret er F-35, med sine unike kunnskaper verdens beste kampfly, og gjør raskere utrykninger og avskjæringer enn sin forgjenger, F-16. I januar 2022 tok F-35 over QRA - Quick Reaction Alert (hurtig reaksjonsvarsel) etter F-16.

Powered by Labrador CMS