Nyheter

VIL HA PLIKTÅR: Ingvild Kjerkol, her under fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap, sier det finnes flere oppgaver i helsevesenet som ungdommer som kan løse i et pliktår.

Obligatorisk samfunnstjeneste støttes bredt

En spørreundersøkelse Stavanger Aftenblad har utført viser at over halvparten av de spurte i Stavanger og Sandnes er positive til obligatorisk samfunnstjeneste.

Publisert

Over halvparten av de spurte i både Stavanger og Sandnes er positive til et Ap-forslag om et obligatorisk pliktår etter videregående.

I Stavanger støtter 59 prosent forslaget, og i Sandnes er andelen 54 prosent, skriver Stavanger Aftenblad. Det kommer fram i en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse blant 1601 respondenter i Stavanger og Sandnes.

Forslaget, som først ble fremmet av bystyrerepresentant Dag Mossige (Ap) i Stavanger, handler om ett år med samfunnstjeneste etter videregående, enten i militærtjeneste eller i det sivile samfunn. Aktuelle områder er helse og oppvekst og frivillig sektor, særlig innen beredskap og humanitære organisasjoner.

– Det handler om å styrke fellesskapsfølelsen, og bidra til inkludering og integrering. Et pliktår kan også være med på å gi unge verdifulle erfaringer inn i arbeidslivet, og bidra til at de lærer seg struktur og disiplin, sier Mossige til avisen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Generelt øker støtten til forslaget med alder. Menn er også mer positive til pliktår enn kvinner. I Stavanger finner man sterkest støtte blant Sp-velgere, deretter Ap og Frp og Høyre. SV-velgerne er minst positive, her er et flertall mot.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lar seg begeistre av regjeringskollega Kari Nessa Nordtuns (Ap) forslag om ett års samfunnstjeneste for alle.

All ungdom må gi ett års obligatorisk samfunnstjeneste for landet, foreslår Stavanger Ap. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har frontet forslaget som Ingvild Kjerkol er helt enig i, skriver VG.

Kjerkol vil at alle norske ungdommer skal gjennomføre et pliktår for samfunnet. Hun sier at mange kan jobbe i helsevesenet som et alternativ til militæret.

– Vi diskuterer allmenn verneplikt fordi Forsvaret trenger mer personell. Utfordringen med å ta vare på hverandre er også stor. Det handler om å mobilisere samfunnets ressurser på en klok måte, sier helseminister Kjerkol til VG.

Kjerkol sier at det finnes flere oppgaver i helsevesenet som ungdommer kan løse i et pliktår.

– Flere deler av helsetjenesten tar i bruk serviceverter og matverter, slik at de som har helsefaglig kompetanse får brukt den mest mulig i møte med pasientene, sier hun.

Powered by Labrador CMS