Nyheter:

Heimevernets førstegangstjeneste i
HV-17 hadde denne uken vintertrening i området rundt Porsangmoen.

Soldatene er etter denne øvelsen ferdig med grunnleggende soldatutdanning.

Fokuset på øvelsen var vintertrening og grunnleggende soldatferdigheter.

Temperaturer ned mot 22 minus og sterk vind førte til mange effektive kuldegrader.

Underveis måtte de også jobbe for å gjøre seg fortjent til Heimevernets ulvegråe beret.
Det innebar lite søvn og høy intensitet.

Bilder og tekst hentet fra Sjef Finnmark Heimeverndistrikt HV-17 sin Facebook-post.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldatene inne til førstegangstjeneste i Finnmark Heimeverndistrikt HV-17 er inne til tjeneste i bare seks måneder. De har tjenesten sin i innsatsstyrken Ida og Lyra i HV-17. Etter førstegangstjenesten på seks måneder er ferdig blir de direkte overført til Heimevernet (HV).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vanligvis blir man kalt inn til tolv måneders førstegangstjeneste i Forsvaret og etter tjenesten innkalt til øvelser i Heimevernet.

Ved å halvere førstegangstjenesten vil HV-17 få flere vernepliktige til oppdraget med å beskytte Finnmark. Det har tidligere vært et problem med for få soldater, men denne ordningen skal være med på å løse dette problemet.

Mangel

– HV-17 strukturen manglet folk. Strakstiltak ble da at innsatsstyrken Ida og Lyra fikk oppdraget med å utdanne soldater spesifikt til HV-17. Et bærende prinsipp er nærhet, det er størst sannsynlighet for at folk som er fra Finnmark, blir værende i Finnmark, forklarer troppssjef Thomas Benky i HV-17.

Tidligere vernepliktig i HV-17 Bård Husmo forteller at han føler de lærer alt de skal lære, til tross for at de bare har seks måneder tjeneste.

– I HV-17 blir du fra starten av mer kjent med den områdestrukturen som du store deler av livet ditt skal fortsette i. Selv om jeg ikke direkte har vært ute i det området jeg kommer til å havne i, så får jeg veldig godt kjennskap til strukturen og måten ting gjøres på. De menneskene jeg blir kjent med her, kommer også til å være oppe i de forskjellige områdene. Jeg synes at det er veldig bra, sier Husmo.

Større oppmuntring

Husmo mener at det er en større oppmuntring til å øve etter tjeneste. Hvis man skal bli ordentlig god på sluttet orden, eller magasinbytte, så må en ta litt initiativ til å øve på fritiden.

– Du tar alt du skal lære på ett år, og lærer det på seks måneder. Det går mye fortere å lære det, men jeg føler absolutt at vi får med oss alt det vi skal lære. Det er bare litt mer press på å få gjort det riktig og mer oppmuntring til å øve etter endt tjeneste, sier Husmo.

Les også: Slik blir påsken for vernepliktige og ansatte

Powered by Labrador CMS