Nyheter

ITALIA: En nedfrosset bunker fra første verdenskrig ble funnet ved Stelvio nasjonalpark i Italia. Bildet viser en bilvei som mot Stelvio Pass, 2,757 meter over havet.
ITALIA: En nedfrosset bunker fra første verdenskrig ble funnet ved Stelvio nasjonalpark i Italia. Bildet viser en bilvei som mot Stelvio Pass, 2,757 meter over havet.

Fant nedfrosset bunker fra første verdenskrig

Smelting av permafrost og isbreer gjorde bunkeren synlig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Inni et isete fjell i på Mount Scorluzzo, nesten 3000 meter over havet, på den italiensk-sveitsiske grensen, nå en del av Italias Stelvio nasjonalpark-territorium er det funnet en bunker fra første verdenskrig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Inne i den intakte bunkeren ble det funnet både ammunisjon, bøker, sigarettholdere og dyrebein.

– Disse stedene ble bokstavelig talt frosset i tid, sa Giovanni Cadioli, historiker ved University of Padua til The Washington Post.

Ifølge han har klimaendringene spilt en sentral rolle i oppdagelsen av bunkeren. Global oppvarming har ført til smelting av isbreer og permafrost som en gang skjulte bunkeren.

De kunstige hulene skal ha blitt laget tilbake i 1915 ved å sprenge deler av fjellet og forvandle dem til provisoriske brakker og tilfluktsrom for å huse hundrevis av europeiske tropper.

Les også: HUGIN team 1 og KNM Olav Tryggvason er tilbake på Haakonsvern

Bunkerne, sammen med maskingeværplasseringer, skjermede gangveier og tunneler, ble holdt av østerriksk-ungarere som kjempet mot italienske tropper. De forlot sin stilling 3. november 1918, i tråd med retrettordre, bare dager før våpenhvileavtalen 11. november, som avsluttet første verdenskrig.

Cadioli forteller at en annen bunker i det samme fjellet ble oppdaget i 2017, også her etter isen hadde smeltet. Det ble blant annet funnet frossent høy inne i bunkeren. Høyet inneholdt frø som var så godt bevart at det 100 år etter har blitt plantet og blomstret

– Målet med utgravningene er å sikre området og bevare organiske spor som er bevart i isen, som gjennom historisk og vitenskapelig forskning vil kaste lys over «alpin krigføring» og soldatenes liv, sa Cadioli.

Forskeren mener det er svært sannsynlig at man vil finne flere slike bunkere.

Les også: Norske F-35 ble tanket av et Airbus A330 MRTT tankfly for første gang

Powered by Labrador CMS