Nyheter

HÅP: FNs generalsekretær António Guterres sier fredagens besøk i Odesa ble følelsesladd og ga ham både håp og glede i tillegg til at det gjorde ham trist.

Følelsesladd møte med Odesa for FN-sjefen

FNs generalsekretær António Guterres sier besøket i den ukrainske havnebyen Odesa fredag var preget av sterke og motstridende følelser.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er veldig følelsesladd, sa Guterres da han møtte pressen i byen ved Svartehavet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg så nettopp hvete bli lastet om bord i et skip. Det er åpenbart noe å glede seg over. Samtidig preges jeg av følelsen av tristhet når jeg ser på denne fantastiske havnen og ser terminaler som er tømt for muligheten havnen har til å utvikle Ukraina og hele regionen om det ikke hadde vært for krigen, sa FN-sjefen.

– Håp

Han sier det var rørende og meningsfylt å besøke Odesa på FNs verdensdag for humanitær bistand.

Guterres viste til at aktiviteten i den viktige eksporthavnen er blitt lammet av krigen. At skip som lå fullastet med korn ved krigsutbruddet, ikke kunne seile, og at det han beskrev som verdens kornkammer, var spektret.

– Avtalen om utskiping av korn endrer det. På under en måned har 25 skip forlatt Odesa og andre ukrainske havner med over 600.000 tonn korn. Hvert av disse skipene bærer med seg et håp – et håp for Ukrainas bønder, for sjøfolk og skipsfart og ikke minst for verdens mest sårbare folk og land, sa FN-sjefen.

Odesa er en av tre ukrainske havner som omfattes av korneksportavtalen som nylig ble inngått med Russland.

Besøker Tyrkia

FN-sjefen kom til byen dagen etter at han møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan i Lviv. De drøftet atomkraftverket Zaporizjzja i tillegg til tiltak for å trappe ned krigen og sette fart i korneksporten fra ukrainske havner ved Svartehavet.

BESØK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og FN-sjef António Guterres møttes torsdag i den ukrainske byen Lviv.

Lørdag reiser Guterres videre til Istanbul i Tyrkia, der han skal besøke gruppen som overvåker kornavtalen mellom Russland og Ukraina.

Powered by Labrador CMS