Nyheter

PRØVESKYTING: Nord-Korea gjennomførte tirsdag en prøveskyting av et missil fra en ubåt utenfor kysten av landet. Bildet er offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Krisemøte i FN etter at Nord-Korea testet nytt ubåtvåpen

Nord-Korea gjennomførte en prøveskyting av en ny type ballistisk missil fra en ubåt tirsdag. Onsdag blir det krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpenet gjør at Nord-Koreas undersjøiske kapasitet er blitt vesentlig styrket, melder statlige medier. Det er den første testen av et missil som skytes opp fra en ubåt på to år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nyheten gjør at det blir avholdt et krisemøte i FNs sikkerhetsråd, der Norge er medlem, onsdag. Det opplyser diplomatkilder til AFP. Ifølge kildene var det USA og Storbritannia som kalte inn til møtet.

Det er ventet at det blir et lukket møte i Sikkerhetsrådet.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA melder at prøveskytingen var en suksess.

– Våpnene har avansert styringsteknologi, melder KCNA.

Fordømmes av USA

Oppskytingen skjedde fra en marinebasen Sinpo og missilet landet i havet øst for den koreanske halvøya.

USA har fordømt oppskytingen, som skjer samtidig som USA forsøker å blåse nytt liv i atomforhandlingene som har ligget brakk i over to år.

Et bilde i avisa Rodong Sinmun viser det som skal være missilet som skytes opp fra vannet. Analytikere sier bildet tyder på at missilet ble vist fram for en uke siden.

Samme ubåt som i 2016

Dersom Nord-Korea lykkes i å utvikle missilkapasitet som kan avfyre atomvåpen fra en ubåt, vil det endre sikkerhetsdynamikken i regionen og true områder langt fra den koreanske halvøya.

Analytikere peker imidlertid på at ubåten som ble brukt i prøveskytingen, er den samme som ble brukt for fem år siden. Det tyder på at det er gjort begrenset framgang i utskytingskapasiteten.

Tidligere rapporter sier at ubåten kun kan avfyre ett enkelt missil og at det er begrenset hvor lenge ubåten kan holde seg under vann.

Nyhetsbyrået AP skriver at oppskytningen var den mest alvorlige prøveskytingen Nord-Korea har gjennomført siden Joe Biden ble president i USA.

Powered by Labrador CMS